Začátkem března byla organizace Jménem psa, z. s. požádána o převzetí tří pejsků. Z daleka, z naprosto otřesných podmínek u bývalých majitelů.
Souhlasili jsme. Jak se tamější záchranáři pohybovali na místě a zjišťovali přesnější stav, našli ne tři, ale dohromady sedm pejsků - čtyři feny, z nichž jedna měla tři štěňata.

Zvládneme to?

Budeme muset. Nemůžeme tam nechat žádného z nich už ani chvíli. Ti lidé totiž nebyli "jen" sociálně slabí, jak tomu někdy bývá. Chovali se ke psům zle. Z fotografií, které byly přiloženy, bylo jasné, že by tam pejsci dlouho nepřežili. Čtvrté štěňátko "majitelé" bohužel již ubili.

Štěňata v útulku. Darinka ještě nevěděla, že jednou bude canisterapeutickým psem.Štěňata v útulku. Darinka ještě nevěděla, že jednou bude canisterapeutickým psem.Zdroj: Inka Lihocká Nadymáčková

Přijely tři drobné hromádky neštěstí s obrovským strachem. Navzájem se k sobě tiskly a zahřívaly v jednom prostorném kotci. Něco takového jsme už dlouho neviděli - tak moc ustrašené psy. Tři holčičky, které by kotec nejradši ani neopouštěly. Čtvrtá, mladá kříženka jezevčíka, kterou jsme pojmenovali Simonka, byla na tom psychicky možná trochu lépe. Spolu se svými potomky obývala vedlejší ubikaci upravenou pro štěňata. Kolem ní se batolily tři chlupaté, huňaté kuličky, staré asi měsíc. Svůj vzhled zdědily asi spíše po tatínkovi - tím musel být neznámý dlouhosrstý psí donchuán.

Tři ustrašené holčičky dostaly jména Siva, Sára a Bára. Všechny měly rok až dva, Sára již v roce porodila štěňata, z nichž jedno byla Bára. Chudák Sára bojovala při příjezdu k nám s ehrlichiózou (onemocnění přenášené klíšťaty), brala antibiotika. Siva se také bála, jako všechny ostatní, ale brzy už řádila po kotci. A Bára začala svou mámu Sáru trápit a napadat, takže musela do samostatné ubikace a bylo rozhodnuto, že nový domov budou hledat raději každá zvlášť.

Sindy má důvod k radosti - našla své doma.
Psí osudy: Seznámili jste se se Sindy, v těchto dnech její příběh pokračoval

Nejdříve se tedy psychicky zlepšila Siva, nejspíš jí pomáhala její akční povaha. Vykoupaná a usmátá, čistě bílá a s roztomilou dlouhou srstí - takhle teď hledala domov. Našla ho poměrně brzy u bezva paní, spí v posteli či na gauči vedle kočky a je z ní úplná psí princezna v růžovém pelíšku.

Sára se musela doléčit, dobrat antibiotika. Následně i ona našla prima domov. S malou psí kamarádkou Bailey si nakonec porozuměly a rády spolu řádí v zahradě. Spinkat jdou ovšem jedině dovnitř do domu.

Jako poslední z tohoto tria zůstala v útulku Bára, ale nemusela být smutná dlouho. Prostě jen čekala na tu pravou paničku. Ta plakala štěstím, že má zase Barušku, poté, co jí předtím odešla fenka stejného jména.

Tolik strachu jsme už dlouho neviděli.Tolik strachu jsme už dlouho neviděli.Zdroj: Inka Lihocká Nadymáčková

I Simončina štěňata dospěla do věku, kdy mohla odcházet do nových domovů. Nejdříve šel Lexíček, po něm Dara a jako poslední pak Panda (dnes Charlie), která dostala své útulkové jméno díky zajímavému černobílému vzhledu. Jako poslední našla domov u fajn rodiny i jejich máma Simonka, která bude mít hodně sportovního vyžití.

Štěňata odjela do nových domovů všechna krátce po sobě, asi jako dvouapůlměsíční. O všech sedmi pejscích občas dostáváme zprávy z nových domovů. Nedávno nás potěšilo psaní od paničky Darinky, jednoho ze štěňat. Dara vyrostla, ve svých deseti měsících působí už docela dospěle - a právě dokončila výcvik canisterapie a skládá zkoušky.

Sindy se zvládne i lehce rozběhnout.
Psí osudy: Seznamte se se Sindy, která kráčí životem ztěžka, ale stále dál

Canisterapie neboli "terapie pejskem" je speciální léčebná metoda, při které se využívá příznivého fyzického a psychického vlivu kontaktu se psem. Canisterapeutický pes musí být zvláštní, vzácná povaha. Základní podmínkou je určitý vnitřní klid. Speciálně vedený a cvičený canisterapeutický pes zvládne, že na něj v rehabilitačním zařízení či v dětském domově někdo cizí sahá, manipuluje s ním, pes dobře zvládá neznámé prostředí, neznámé ruchy, zvuky, pohyby, pachy, spoustu nových lidí včetně dětí. Těmto psům právem patří obdiv, že tyto situace zvládnou.

A canisterapeutický pes narozený na špinavém dvoře u tyranů, s příšernými zážitky z prvního měsíce života? Je to vůbec možné? Jak vidíme, je. Dara si ze svého zlého startu do života nakonec neodnesla vážné trauma. Její příběh nás překvapil a potěšil, a zároveň ukázal, že i u psů jsme občas svědky příběhu jako z moderní pohádky - z úplného dna se dostat mezi šťastné a úspěšné.

Sylva Kaplanová

Roxy je pěkné číslo, ale její rodina ji miluje.
Psí osudy: Seznamte se s Roxy, kterou rodina miluje i přes různá alotria