Někdy se psí záchranáři setkají u nalezeného chlupáče s neobvyklými zdravotními potížemi. Přestože zkušenosti s danou nemocí chybí, nezbývá, než se společně s veterináři a psem samotným pustit do boje, pokud je aspoň troška naděje. Takový byl i případ Connie, která nás naučila zase o něco více o chorobách psů.

Barney je krásný originální malý psík.
Psí osudy: Seznamte se s Barneym. Poslední kluk z plakátu je doma

Loni začátkem prosince jsme dostali žádost o převzetí střední černé fenky Connie do naší péče v organizaci Jménem psa, z. s. Přijela z velké dálky, ve vypjaté situaci - v té době podstupovalo hodně psů lékařské zákroky, já sama jsem byla v tu chvíli s vlastním milovaným zvířátkem na cestě do Brna na veterinu. Connie měla horečku, naše paní vedoucí Inka s ní okamžitě zamířila na veterinární kliniku, kde doktor určil diagnózu - dirofilaria neboli vlasovec psí, řečený také srdeční červ.

Srdeční červ. Proboha cože?!

Connie si přicházela pro malé dávky zdraví - injekce, které vyháněly parazita.Connie si přicházela pro malé dávky zdraví - injekce, které vyháněly parazita.Zdroj: Jménem psa, z.s.

Dirofilaria neboli srdeční červ je vzácné a u nás málo obvyklé onemocnění, kdy srdce a cévy psa skutečně napadá parazit. Kde a jak se do tohoto psího tělíčka dostal, to už nikdo z nás nezjistí - Connie byla nalezenec. Bohužel se jedná o závažné onemocnění, ve vysokém procentu případů může být smrtelné, především když se neléčí.

Connie na tom naštěstí byla relativně dobře. Z možných příznaků měla "jen" horečku, horší vývoj zatím nenastával. Veterinární lékař začal podávat antiparazitikum ivermektin v injekcích, ale opatrně - srdce je jemná záležitost. Nebylo možné najednou zabít všechny červy a jejich stadia, pokud jsme nechtěli ohrozit život psa. Connie musela být pod dohledem, další progres nemoci či komplikace by mohly vést k úmrtí.

Psí přátelství.
Psí osudy: Seznamte se s Leontýnkou a Bodíkem, kteří našli nebe na zemi zvlášť

Další injekce následovaly vždy po několika týdnech, aby to pro fenku nebylo příliš náročné, ale zároveň dostatečně účinné proti červům. Connie prospívala, i když jsme se o ni báli. Stále se mohlo něco zvrtnout, stále mohlo přijít něco nepředvídatelného. V únoru dostala poslední dávku ivermektinu - a po ní dobrozdání, že červi jsou pryč. Jediný pozůstatek po prodělání této nemoci je poškozená srdeční chlopeň, to ji ale zásadně neohrožuje. Connie dokonce přibrala a dostala od veterinářů pochvalu za krásnou, zlepšenou srst, což je vždy známka dobrého zdraví.

Connie je v pohodě, je hravá, užívá si života, jaký zřejmě předtím neznala, a vyhlíží tu pravou rodinu, která jí dá domov napořád. Rozhodli jsme se to nevzdat, i když diagnóza byla špatná a naděje málo. Nyní to nevzdává ani Connie a věří, že právě takovou rodinu nalezne.

Sylva Kaplanová

Ben u nás krásně přibral.
Psí osudy: Seznamte se s Benem, kterému už nikdy nebude chybět jídlo
Lucky dnes žije v ráji na zemi.
Psí osudy: Seznamte se s Luckym, kterému zachránila život jedna SMS