Ve 13 hodin se nejen obyvatelé Prchalova se svými plechovými miláčky v doprovodu dechové hudby zapojili do dožínkového průvodu takzvanou spanilou jízdou traktorů, které se účastnilo na 20 strojů různých značek i strojů domácí výroby. Následovalo odpoledne plné zábavy a soutěží pro děti i dospělé.

Ke zhlédnutí byla výstava zemědělské i jiné techniky, ukázka hospodářských zvířat, představení dřevorubeckých prací a soutěží. Návštěvníci a hlavě traktoristi mohli soutěžit o soudek piva a další ceny v disciplínách: hod polenem, koulení traktorovou pneumatikou, jízda traktorem na přesnost, řezání dřeva, zatloukání hřebíků na počet úderů a další. Soutěže vyvrcholily přetahováním dvou traktorů návštěvníky akce. Pro naše nejmenší účastníky byl připraven skákací hrad, malování na obličej, sedm soutěžních stanovišť, workshop na výrobu odznaků a medailí a show klauna Hopsalína.

Návštěvníky dožínek přijel pozdravit i pan Ing. arch. Jan Malík, starosta města Příbor, který se aktivně zapojil jak do připravených soutěží pro dospělé, tak do celého programu dne.

Návštěvníci mohli ochutnat nejen zvěřinový guláš, ale také uzená žebra, klobásy nebo třeba palačinky. Pitný režim byl zajištěn 4 druhy piva a také stánkem s míchanými nápoji pro děti i dospělé.

Sobotní odpoledne pokračovalo zapálením vatry a opékáním špekáčků. Večer se na pódiu představila kytarová kapela „Z garáže“, která zahrála vše podle našeho gusta.

Průběh akce skvěle komentoval pan Lukáš Rozsypal, který patří k hlavním organizátorům a iniciátorům této ojedinělé akce. I v tomto proměnlivém počasí si na akci našlo cestu přes 200 návštěvníků. Dík patří všem, kteří podpořili tuto akci nebo se podíleli na její organizaci.

Ceny pro děti věnovalo město Příbor a Moravskoslezský kraj.

Autor textu: Marcela Rozsypalová