V loňském roce se žádné velké strašení nekonalo, a tak si možná halloweenští nadšenci tematické party, večírky a sešlosti užijí letos. Mnoho lidí se staví k tomuto původně keltskému svátku protichůdně, až záporně. Proč bychom přece měli naše „dušičky“ vyměnit za Halloween? Avšak ve skutečnosti se jedná o zcela odlišnou tradici, která odjakživa předcházela právě Svátku Všech svatých.

Halloweenské oslavyHalloweenské oslavyZdroj: Archiv Deníku

I zkrácením anglické fráze „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“, vznikl název Halloween. Svátek sahá až do doby před naším letopočtem a vztahuje se k datu 31. října, které se dle starodávných keltských pranostik vyskytuje mezi dvěma hlavními periodami - létem a zimou. To je také jistou alegorií na dva světy – svět živých (léto, kdy vše kvete) a svět mrtvých (zima, která je často spojována se spánkem či umíráním). V keltštině se svátek původně nazýval Samhain. V rámci nejrůznějších fantastických knih, seriálů či příklonu hudebních projektů ke keltské mytologii se můžeme s tímto pojmem setkávat dodnes.

Jak se svátek domestikoval v USA a jak byl zkomercializován po celém světě? Protože Irové ve velkém putovali do USA za prací a lepším životem, v 19. století se přirozeně svátek objevil tam. Velká expanze americké kultury měla za příčinu, že jej přejímaly i další, anglicky mluvící země, později i ty jiné. Především ve 30. letech 20. století svátek zkomerčněl nejvíce a v 50. letech se již objevují první záznamy o koledování po domech.

Halloweenské oslavyHalloweenské oslavyZdroj: Archiv Deníku

Klasickým pořekadlem, které říkají děti převlečené do strašidelných kostýmů, je fráze Trick or treat (volným překladem Koledu, nebo něco provedu), která doprovází koledování o sladkosti. Již nejvíce provařenou halloweenskou rekvizitou je vyřezávaná dýně se svíčkou uvnitř a děsivá výzdoba domů.

Česká tradice zatím není natolik zasazená do kulturního kontextu, avšak i u nás se najdou domy, které se 31. října pyšní takřka americkou halloweenskou výzdobou. Tematická setkání v kostýmech či společná sledování hororů pak probíhají především na půdách organizací, škol nebo v rámci klubů. Nejčastějším halloweenským artefaktem je i u nás stále dýně, kterou si lidé osvojili i jako podzimní výzdobu, navzdory tomu, že Halloween neslaví.

Slavíte Halloween? A pokud ano, jakým způsobem? Tím se můžete pochlubit i nám! Fotografie s krátkým textem pošlete na e-mail: tipy.morava@vlmedia.cz. My vaše snímky a názory následně zveřejníme v samostatném článku a fotogalerii na našem webu v rubrice Čtenář reportér.