Odložená podezřelá zavazadla tvoří téměř třetinu ze všech řešených incidentů na Letišti Praha. Za pandemie lidé řeší množství opatření a leckdy zapomenou na pravidla. V zimě pak při kontrole bezpečnostní pracovníci nacházejí kromě nedovolených nožů častěji zábavní pyrotechniku, v odbavených zavazadlech pak zakázané powerbanky i elektronické cigarety.

Opuštěný kufr? Ostraho pozor, prověřte to. Pandemie covidu-19 se podle zástupců Letiště Praha projevila i na problému odložených zavazadel. „Lidé se po dlouhé době vrací na letiště, zapomínají bezpečnostní návyky a řeší toho najednou před odletem mnohem víc než dřív, například roušky, testy, podmínky vstupu do země. I když provoz roste pozvolna, případy odložených zavazadel se už projevují,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kára Divíšková.

Cestující v ochranných rouškách proti šíření koronaviru na snímku pořízeném 21. prosince 2020 v odletové hale Letiště Václava Havla v Praze.
Polsko a Rumunsko si na mapě cestovatele pohorší. Podmínky návratu se nezmění

V letech s běžným provozem před pandemií tam evidovali okolo pěti set takových případů ročně. Nejvíce hlášených odložených zavazadel je zpravidla v srpnu a září, kdy bývá největší provoz.

Reakci bezpečnostních složek vyžaduje i zdánlivě banální odložené zavazadlo, podezřelé chování cestujícího či alarm některého z tisíců čidel na letišti. „Odložená zavazadla tvoří téměř třetinu ze všech řešených incidentů,“ sdělila mluvčí.

Zapomenuté náboje

Většinou se majitele podaří poměrně rychle dohledat a prověřit. V krajním případě však může zásah pyrotechniků trvat desítky minut. „Pokud by se musel terminál evakuovat, pak je to omezení provozu v řádu mnoha hodin s výrazným vlivem na pravidelnost letů,“ podotkla Divíšková.

Podobnou reakci si podle ní vyžaduje situace, kdy k podezření dojde nikoli u odloženého zavazadla, ale přímo na stanovišti detekční kontroly u kontrolovaných zavazadel. „Jsou to každý den vyšší desítky zavazadel. U příručních jsou zdaleka nejčetnější již obecně známé nadlimitní tekutiny a gely, dále pak větší nože a nůžky. Občas se najdou ale i zapomenuté náboje, například u střelců a myslivců. Cestující často nenapadne, že i imitace střelných zbraní mohou být problém,“ popsala mluvčí pražského letiště.

Smartwings přistály jako první na světě s Boeingem 737 MAX na Antarktidě
Smartwings jako první na světě přistály na Antarktidě s Boeingem 737 MAX

Připomněla, že nejsou povoleny ani repliky zbraní, věrné kopie mohou být zneužity při vyhrožování a vyvolat paniku. „U odbavených zavazadel jsou největším problémem lithiové baterie, o kterých cestující často nevědí, že se mohou přepravovat pouze v příručních zavazadlech – při poškození mohou začít hořet nebo explodovat. Na denním pořádku proto musíme řešit powerbanky a elektronické cigarety, které je potřeba přesunout do zavazadel příručních,“ dodala. Jsou i sezonní skupiny předmětů, které kontrolou neprojdou. V létě jsou například časté hořlaviny, jako kempingové plynové kartuše, náplně do zapalovačů nebo různé druhy podpalovačů. V zimním období je častá zábavní pyrotechnika včetně prskavek.

Letiště Praha zaznamenává postupné oživování letecké dopravy, loni odbavilo celkem 4 388 826 cestujících.