Stačí se vydat jen kousek do vnitrozemí a rázem se před vámi objeví rozsáhlé plochy lesů, z nichž jako ostrovy vystupují impozantní žulové monolity. Nedaleko zase pozvolna zarůstají ruiny měst, která se začala rozvíjet v době, kdy u nás sídlili Keltové. To vše leží ve stínu všudypřítomných buddhistických staveb, které připomínají, jak moc věřící tenhle dvaadvacetimilionový národ je. Ohromí obrovské cihlové stúpy i krásně zdobené chrámy.

Hlavní město Tbilisi je na počet obyvatel velké asi jako Praha. Rozkládá se na pohorcích nad řekou Kura. Když jsem si jej chtěla prohlédnout z výšky, šlapat do kopce jsem nemusela, na vrchol s nejkrásnějším výhledem mě pohodlně vyvezla lanovka.
Gruzie. Země obklopená mořem a horami, kam Bůh chodí odpočívat

A rozhodně nevynechte místní kuchyni. Pro Evropana někdy trochu ostřejší pokrmy totiž nabízejí nepřeberné množství kombinací, které navíc doplňuje výborné ovoce.

Zážitkem je v této zemi i obyčejná jízda vlakem, kdy se skrze otevřené dveře můžete kochat výhledy na nekonečné čajové plantáže, jejichž produkt má ve světě své nezastupitelné jméno. Ale pozor na zdejší primáty, endemický makak bandar totiž jistě nepohrdne kusem vaší svačiny.

Jednou z atrakcí virtuální prohlídky Dubaje je šejkovo letní sídlo Umm Al Sheif Majlis
Do Dubaje přímo z obýváku. Díky karanténě vzkvétá virtuální cestování

PETR FIŠER