Vypadá to na dobrý ročník. Tuzemští vinaři už mají za sebou větší část letošní sklizně hroznů. Počasí jim relativně přálo, v září minimálně pršelo, nehrozily plísně a naopak se střídaly teplé dny a studenější noci, což má velký význam pro aroma především bílých vín. Hrozny jsou kvůli suchu o něco menší než loni, a proto i výsledná sklizeň bude o pětinu nižší. „Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ popsal ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Nehledě na letošní sklizeň ale v tuzemských vinohradech dál pokračuje nenápadná odrůdová revoluce. Klasické odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau či Modrý Portugal jsou postupně nahrazovány novými. Především Pálavou, které se letos na jaře podle dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vysadilo úplně nejvíce, přes 43 hektarů. Teprve s odstupem následovaly Tramín červený a Ryzlink rýnský, oba shodně s poloviční osázenou plochou. Z červených odrůd je na vzestupu například Merlot.

Vláha se do vinohradů dostává jinak než dřív, jako blesková povodeň nebo přívalový déšť. Vinaři se vodu snaží udržet, aby neodtékala. I za využití zelených prokypřovacích směsí v řádcích, jako skupina Bohemia sekt u Bzence na Hodonínsku
Divoká zeleň proti suchu. Vinaři sázejí jetel, ředkev či pohanku

Změna v preferencích zákazníků je patrná hlavně v dlouhodobějším srovnání. Nově se navíc do lahví a sklenic zákazníků dostávají takzvané PIWI odrůdy, které byly vyšlechtěny jako odolnější proti plísním a klimatickým změnám. Jde třeba o Hibernal, Solaris, či Cabernet Cortis. Mají vyšší výnos a není třeba na ně aplikovat tolik postřiků, takže je jejich pěstování ekonomičtější a ekologičtější.

Cesta k udržitelnosti

Z celkové plochy bezmála 18 tisíc hektarů vinohradů v České republice představují PIWI odrůdy zatím jen pět procent, podle posledního průzkumu Vinařské unie ČR se ale jejich pěstováním hodlá zabývat většina velkých producentů.

„Vysazování PIWI odrůd je cestou nejen k udržitelnému hospodaření a návratu přirozené biodiverzity do vinic, ale i ke zvýšení rentability vinic. Jak víme, tuzemské vinařství je ohroženo konkurencí v podobě velmi levných vín ze zahraničí. Zlepšení ekonomiky vinic je základní podmínkou k udržení konkurenceschopnosti,“ podotkl prezident unie a šéf Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček
Danit víno podle objemu produkce nedává smysl, říká ředitel Svazu vinařů

Zákazníci se tak mohou začít učit nové názvy vín, které v nejbližších letech čím dál častěji uvidí v obchodech, vinotékách a restauracích. „Omezíme výsadbu a pěstování modrých odrůd, a to především Frankovky, Svatovavřineckého, Modrého Portugalu a některých dalších. Místo nich chceme přistoupit k vyššímu zastoupení pěstování PIWI, a to především bílých odrůd,“ dodal vinohradník Dušan Florian z Vinařství Baloun.