„Předtím ty dva policisté chytili, ale ti mi nic nezaplatí … Už jsi někdy viděl kriminálníka, který by splácel?,“ povzdechl si znovu okradený živnostník. Jeho provozovnu vykradli jako prvnímu v budově, kde je podobných malých obchůdků více. Zloděj či zloději nechali všechno na chodbě. Od Milana Žáka si vybrali pouze nářadí, kladiva, kterými se dostali do dalších místností.

„Policajti říkají, že to pokaždé vykradl někdo jiný. Já už v práci nenechávám více peněz, i když jsem tam dříve odkládal tisícovku na provozní nálady. Teď už beru i ty dvacky a padesátky s sebou, to jsou přece také peníze, ne,“ konstatoval obuvník, který je jediný v Bruntále. Lapkové si překvapivě neodnesli jeho zánovní rádia. „Tam přece peníze nejsou, co tam kdo pořád leze? Přitom to tu prý vykradli už po deváté hodině večer, je to hodně divné,“ rozčílil se Milan Žák.

I o pár místností dál sídlící kadeřník Tomáš Novák prodělal stejnou zkušenost ve stejné budově: „Stříhací strojek mi naštěstí nesebrali, nemusím kupovat nový.“

Dveře vymlátil lapka v celém objektu bývalého Pramenu v noci ze 4. na 5. února. Vetřelec rozmlátil skleněné dveře v obchodech s keramikou, u výrobny oděvů, holičství, obuvi a second-handu. „Vnikl do obchodů a odcizil finanční hotovost ve výši 1720 korun, poškodil skříňku na nářadí na šicím stroji, vykopl ochranné mříže holičství a poškodil podlahu. Celková škoda činí 9420 korun,“ řekla mluvčí bruntálských policistů Pavla Tušková.

Podobných vykrádaček šetří v poslední době bruntálští policisté celou řadu. Rozmnožila se i násilná vniknutí do automobilů. Vloni ukradli vůz přímo od domu podnikateli Jaroslavovi z Bruntálu: „Večer jsem jej odstavil před barák, ráno přijdu a octavia v tahu. Přestože po vozu pátrali, všechno marné. A to jsem jej ještě měl na leasing, pro mě je to prohra.“

Ztrácejí se i další vozidla v lokalitě, zřejmě mizí po otevření hranic v Polsku. Podobná vniknutí nejsou v regionu ojedinělá, dominují ale v okresním městě. Lump vlezl po prokopnutí dveří také do veterinární ordinace na ulici E. Beneše v Bruntále. Prohledal zásuvky všech stolů a skříněk. Přestože neuzmul léčiva ani jiný zdravotnický materiál, naškodil za více než dva tisíce korun.

Na slušných 22 800 korun si přišel návštěvník advokátní kanceláře na Dukelské ulici v Bruntále. „Dosud neznámý pachatel vypáčil 7. února celodřevěné dveře a vnikl dovnitř. Zde vypáčil dřevěnou kontejnerovou zásuvku a odcizil finanční hotovost ve výši patnácti tisíc korun a stravenky Sodexho,“ shrnula policistka Pavla Tušková.

Během uplynulé neděle se neznámý poberta vloupal hned do tří automobilů v řadě na Sokolovské ulici ve Svobodných Heřmanicích. „Do octávie a renaultu vnikl po rozbití skleněné výplně dveří a z obou automobilů odcizil autorádio s CD přehrávačem. Následně vnikl ještě do felicie, kde také odcizil autorádio sCD přehrávačem,“ popsala policejní mluvčí Pavla Tušková. Pachatel natropil škody za jedenáct tisíc korun.