A poté, co Trump i prostřednictvím Twitteru uvedl do pohybu dav, který minulý týden vtrhl do Kapitolu a přerušil schůzi zákonodárců, jež definitivně schválila Joe Bidena jako nového prezidenta USA.

Twitter po podmínečném přerušení nechal Trumpa ještě zveřejnit tweet, ve kterém uznal poprvé vítězství Bidena. Ale když se po krátce poté chtěl vrátit do starých kolejí a začal burcovat své stoupence, tak Twitter nemilosrdně účet amerického prezidenta smazal.

Trump už nesmí dostat šanci

Pozdvižení, které to vzbudilo, je naprosto nesmyslné. Twitter je soukromá sociální síť, nikoli nějaká státem nebo OSN placená služba pro všechny obyvatele planety. Jediné, co lze do určité míry možné po Twitteru požadovat, je to, aby tam nebyly zveřejňovány nacistické, teroristické, pedofilní nebo třeba nenávist vyvolávající názory. Ale to je také všechno.

Kdyby se Twitter rozhodl smazat nebo zablokovat všechny účty politiků nebo hokejistů, nebo pornohereček, může to udělat. Také je třeba si uvědomit, že smyslem Twitteru nebo Facebooku a jiných sociálních sítí je především vydělávat na nás peníze. Všemu, co jim v tom brání, se podřizují velmi nerady.

Demokracie USA porazila Trumpa

Své by o tom mohla vyprávět eurokomisařka Věra Jourová, které se podařilo na sociálních sítích vybojovat lepší ochranu soukromí občanů EU. Trump se proto může rozčilovat, jak chce, ale na účet na Twitteru není žádný nárok. A je to vlastně dobře.