Jeden ze dvou pilířů moderní Ameriky nemusí účinkování Trumpa přežít, pokud se od něj po útoku na Kapitol nedokáže zcela odpoutat a distancovat.

Donald Trump nikdy žádným republikánem nebyl. Ostatně v roce 1996 se poprvé pokusil dostat do Bílého domu jako kandidát Reformní strany miliardáře Rosse Perota, ale když pohořel v primárkách této dnes už téměř zapomenuté strany, svůj první pokus brzy vzdal.

Twitter je soukromá firma, proto může smazat i Trumpa

Podobný konec mu předvídali i před pěti lety, když se přihlásil do primárek republikánů. Jeho vítězství bylo pro mnohé zasloužilé členy strany, včetně symbolu republikánů Johna McCaina, obřím šokem, se kterým se nikdy nesmířili.

Jenže Trumpova popularita i vidina moci zamlžila znásilněné straně mysl a drtivá většina šla s prezidentem až do žalostného konce. Mnozí republikánští vůdci amerických států, na které Trump tlačil, aby v jeho prospěch zpochybnili nebo dokonce zfalšovali výsledek listopadových voleb, se mu ale dokázali postavit ještě před útokem prezidentem zfanatizovaného davu na Kapitol.

Příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co 6. ledna 2020 překonali policejní zátarasy a vnikli do budovy Kapitolu ve Washingtonu.
Střelba v Kapitolu má několik obětí. Sociální sítě zablokovaly Trumpův účet

Několik republikánských senátorů teď dává najevo, že podpoří i aktuální odvolávání prezidenta. To, co však republikáni musí udělat určitě, je Trumpa a jeho lidi vyloučit ze svých struktur a zabránit mu za stranu jakkoli vystupovat a mít v ní vliv. Jinak budou jako nevěsta, která se už navždy zaslíbí násilníkovi, jenž ji brutálně zneužil a veřejně zneuctil.