Pokud země prosperuje a na obzoru není žádná katastrofa, ministry možná až tak nepotřebujeme. Když ale přijde krize a bez „chytrého“ státu se neobejdeme, je zcela zásadní, kdo třímá rozhodovací otěže.

Leden se zeptá, co jsme dělali o adventu. Tisíce lidí zemřou

Premiér Andrej Babiš v TV Prima přiznal, že stát se nedá řídit jako firma. Prý proto, že byrokratický moloch to nedovoluje. Mám na to jiný názor, ale v koronavirové situaci se přikláním k tezi, že je nutné přistoupit k manažerskému vedení. Vakcinace je logisticky náročná operace, při níž je třeba brát v úvahu desítky faktorů: zdravotní kapacity, způsob registrace, dopravu seniorů, administraci očkování.

Ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek připomněl, že v jeho zařízení ročně naočkují tolik lidí, kolik nyní budou muset zvládnout denně. Bez vakcinačních center se to neobejde.

Bajky a legendy v době moru

Lékař a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) včera představil komplexní návrh vakcinace ve svém kraji. Promyšlený, propočítaný, racionální. Andrej Babiš Deníku sdělil, že vládní Rada pro zdravotní rizika ho dnes probere. Je-li to „chytrý“ orgán, nemusí dělat nic jiného, než Kubovo firemní řešení převzít.