Prezident, který už od listopadových voleb neznává jejich jasný, mnohokrát soudy, včetně toho nejvyššího, potvrzený výsledek. Trump neustále lže o údajném zfalšováním prezidentských voleb a snaží se všemi povolenými i nepovolenými prostředky zabránit předání moci právoplatně demokraticky zvolenému novému prezidentovi Joe Bidenovi.

Ve středu, kdy Trumpovi republikáni zřejmě ztratili v doplňovacích volbách v Georgii i většinu v Senátu a Bidenovo vítězství mělo být potvrzeno na slavnostním zasedání obou komor zákonodárného sboru USA, „dobyli“ trumpovci násilně budovu Kongresu.

Příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co 6. ledna 2020 překonali policejní zátarasy a vnikli do budovy Kapitolu ve Washingtonu.
Střelba v Kapitolu má několik obětí. Sociální sítě zablokovaly Trumpův účet

Stalo se to jen chvíli poté, co Trump v projevu před nimi prohlásil, že on vyhrál volby, že svoji porážku nikdy neuzná a že i senátní volby v Georgii byly zfalšované.

Tyto lži zopakoval Trump i na Twitteru, kde po střelbě a potyčkách přímo v budově Kongresu vyzval své příznivce aby se „v míru šli domů“. Na poslední chvíli tak ale přece jen zatáhl za záchrannou brzdu, kdy jím rozjetý vlak mířil k úplné destrukci americké demokracie, nebo možná k ještě něčemu horšímu. Ale až vývoj příštích hodin a dnů ukáže, zda se tím podaří zabránit fatální americké tragédii.