Otázka zní, zda je tento slušný a zásadový politik schopen zaujmout stejně i českou veřejnost. Nenápadná skromnost není vlastností, která by v přímé volbě otevírala dveře na Pražský hrad. Vystrčil navíc nemá potenciál získat voliče, kteří dávali hlas Miloši Zemanovi. O to by se mohl pokusit guvernér ČNB Jiří Rusnok, který má za sebou premiérskou zkušenost.

Pět let s uprchlíky. Bez nich

Ač má k Zemanovi blízko, je typem člověka, který svoje názory neohýbá. Dokonce ani v situaci, kdy by jako šéf centrální banky měl spíš mlčet. V neděli například otevřeně kritizoval vládu za rušení superhrubé mzdy, což nazval „zbytečně vyhozenými desítkami miliard korun“. Ani Rusnok ovšem není supernovou na nebi charismatických osobností.

A tak třeba dojde na Vystrčilovu připomínku, že Tchaj-wan dříve než Václav Havel navštívila jeho žena Olga. „Říkám to tady také proto, abychom si uvědomili, že ženy vědí občas lépe a dříve, co je správné, než my muži a také bývají leckdy odvážnější,“ uvedl šéf Senátu v zemi, v jejímž čele stojí prezidentka Cchaj Jing-wen. Možná tahle vlna za dva roky dojde i k nám.

Ministr si měl dupnout