Za zhoubnou infekci ovšem nelze nikoho z tuzemských politiků vinit. Podle mého názoru jí současná vládnoucí garnitura čelila obstojně, rozhodně lépe než třeba Boris Johnson ve Velké Británii nebo Donald Trump v USA. A dokonce i příkladný Izrael musel třikrát zemi uzavřít, aby covid-19 jakž takž zkrotil. Nemyslím, že kdyby byla u moci pravice nebo Piráti, dopadlo by to zásadně jinak. Stačí připomenout červnové juchání opozičních politiků na Karlově mostě, kdy dávali najevo, že to nejhorší je za námi a slovo rouška můžeme škrtnout ze slovníku.

Největšími hrdiny roku byli zdravotníci, záchranáři, vojáci a hasiči, kteří dokázali, že v opravdové krizi se máme na koho spolehnout. Obdivuhodní byli dobrovolníci, jejichž službu potřebným po právu ve vánočním poselství vyzdvihl prezident Miloš Zeman.

Je na čase skončit s přešlapy

Vláda selhala jinde. Kromě lití peněz do jednotlivých záchranných programů nevyužila situaci k mohutné podpoře nových technologií, přechodu na kompletní elektronický styk úřadů s občany, k odvážným řešením.

Zatímco německý ministr hospodářství Peter Altmaier ujistil amerického vizionáře Elona Muska, že při výstavbě továrny na výrobu elektromobilů Tesla v Berlíně bude mít veškerou podporu a pomoc, v Česku si v tomto směru nevidíme na špičku nosu. Zuby nehty se bráníme krokům chytře reagujícím na klimatické změny, a navíc necháme fabriky otravovat vodu a ryby v řekách. Mimochodem laxní přístup premiéra a ministra životního prostředí ke katastrofě na řece Bečvě považuji za jedno z největších vládních selhání.

Andrej Babiš díky bezpáteřním partnerům z ČSSD a KSČM umně lavíroval mezi svými příznivci nalevo i napravo. Těm prvním z řad seniorů jednorázově poslal pět tisíc korun, druhým snížil daň z příjmu na 15 procent. To mu umožňuje vyhlížet budoucí koaliční souputníky v jakékoli části politického spektra. V některých oblastech si ale ministři zaslouží pochvalu.

Robert Plaga dodržel slib a učitelé na konci volebního období budou skutečně brát v průměru 45 tisíc korun. Platy se významně zvedly i lékařům a zdravotním sestrám. Jana Maláčová zase prosadila zákon o náhradním výživném, na které rodiče samoživitelé čekali čtrnáct let.

Zkusme politiky, kteří hrají fér

Opozice přesto soudí, že covidový rok s Andrejem Babišem byl přehlídkou chaotických rozhodnutí, nucených výměn ministrů zdravotnictví, obrovského zadlužování na úkor příštích generací a obludného střetu zájmů. Ten poslední bod je vskutku Babišovou ostudou, kterou by jednou provždy měl vyřešit tím, že se firmy v jeho svěřenských fondech vzdají všech dotací, nebo je prodá. Eventuálně skončí  v politice. To ale Babiš rozhodně nemá v plánu. Chce být premiérem další čtyři roky. V posledních měsících mu ovšem vyrostli zdatní soupeři, ať už v podobě Víta Rakušana a Ivana Bartoše, nebo jihočeského hejtmana Martina Kuby.

Česká republika prošla covidovým rokem se ctí. Především díky svým obyvatelům, kteří se chovali odpovědně a solidárně. Nebude na škodu toto poselství přenést i do letošního roku, jenž lze stručně označit za očkovací a volební.