Trump posledním dnem ve funkci jen opět potvrzuje, že se nikdy americkým prezidentem stát neměl. Přestože ne vše je na jeho čtyřech letech ve funkci špatně. Avšak seznam škod na Americe, ale i zbytku světa, včetně nás, je mnohonásobně delší, než cokoli, co by se dalo nazvat přínosem.

Trump republikány znásilnil, ti se ho musí zcela zbavit

Desítky tisíc mobilizovaných příslušníků národní gardy, trvající obavy z atentátu na nového prezidenta Joe Bidena, či násilností rozpoutaných Trumpovými příznivci, symboly americké demokracie, Kapitol a Bílý dům oddělené od světa vysokým plotem a ostnatým drátem, to vše ukazuje názorně na jaké dno Donald Trump Spojené státy svým nezodpovědným, ba zločinným chováním dovedl.

Na jeho vrub jde nejen pět mrtvých po útoku zfanatizovaného davu na Kapitol, ale velká část z více než tři sta padesáti tisíc mrtvých Američanů za koronavirové pandemie, kterou on osobně bagatelizoval a svým osobním příkladem napomáhal rychlému šíření zhoubné nemoci.

Spoušť, která po Trumpovi zůstává, se bude odstraňovat ještě dlouho. Proto, že Trump má pořád milióny fanatických stoupenců, ale i z toho důvodu, že stále za ním stojí velká část zhypnotizované republikánské strany, jednoho ze dvou hlavních pilířů novodobé americké demokracie.

Trump už nesmí dostat šanci

Na Trumpově čtyřletém prezidentském období je nejlepší to, že ve středu skutečně skončí. A to je velké vítězství demokracie. Vítězství, které Číňané, nebo Rusové mohou Americe jen závidět, protože u nich nic takového jako změna vládce svobodnými volbami možné není.