Většina Čechů, jak ukázal průzkum, souhlasí se zákazem plastových brček a kelímků. Lidé by dokonce uvítali zálohy na pet lahve. Zprávy o zamořených oceánech dolehly i do vnitrozemí.

Není pochyb o tom, že omezování plastů je rozumné. Jenže se ozve zdravý rozum: není to tak trochu morální kýč? Zarazíme malinká brčka, ze kterých chutná limonáda mnohem líp než z těch papírových. Ta se rozpadají, roztékají a vůbec jsou nešikovná.

Martin Komárek.
Hřensko hoří. Proč?

Pojďme se podívat do jakéhokoli supermarketu. Plast všude dokola. Roznáškové společnosti sice donesou nákup ve vzorných papírových taškách, ale co je uvnitř? Plasty, plasty, plasty a ještě plasty.

Rybám, mořím a lidem by nejvíc prospěl nový Edison, který by vynalezl jednoduchou a levnou recyklaci toho, čemu se dřív výstižně říkalo „umělá hmota“. Dokud však není, musíme si nějak pomoci. Samozřejmě může úředník říci: Nos si občane do obchodu vlastní plátěnou tašku. A ty obchodníku, bal víc do papírových sáčků. Jistě je to možné. Stát by však měl přijíts rozsáhlejšími nápady, které budou motivovat k tomu, aby se plasty nepoužívaly.