Síla amerického systému se ale ukázala už v tom, že ani takovýto prezident ho nedokázal rozložit, pokořit a zničit. Naopak, v mnoha ohledech se musel podvolit, ať už moci soudní, nebo zákonodárné, které ani jemu, nejmocnějšímu člověku na planetě, nedala šanci si zcela uzurpovat moc.

A po čtyřech letech přišly nové volby. Volby, ve kterých Donald Trump, přes všechny pokusy o další manipulativní kampaň založenou na mnoha nepravdách, jednoznačně prohrál. Jak na celkový počet hlasů (dostal o sedm milionů hlasů méně), tak na počet volitelů, když sice mnohde těsně, ale přesto jednoznačně prohrál i ve většině států USA.

Nejhorší den americké demokracie

Trump výsledek neuznal, snažil se zneužít vládu republikánů v některých federálních státech, věřil, že se na jeho stranu postaví Nejvyšší soud, většinu jehož členů jmenoval. Když se tak nestalo, vyslal ve středu na Kongres davy svých zfanatizovaných příznivců, aby potvrzení volby Joea Bidena zabránily. Na několik hodin, kdy ovládly Kongres, se to Trumpovi povedlo. Ale pak stejně prohrál. Zákonodárci jasně potvrdili regulérnost Bidenova vítězství. Demokracie je někdy nedokonalá, někdy i nemocná, ale dokáže se uzdravit. A ta americká se uzdraví. I z Trumpa.