Maďarského premiéra Viktora Orbána jako politika ani člověka rozhodně neobdivuji, ale jedno se mu musí přiznat. Když se v Evropském parlamentu měla projednávat rezoluce o porušování právního státu v Maďarsku, tak před evropské poslance předstoupil. A plamennou řečí se je snažil přesvědčit, že tomu tak není a že se jeho kritici prostě mýlí.

Nemusela se vám líbit Orbánova argumentace ani tón projevu, ale bylo v tom kus odvahy. Kus uherského chlapáctví. Chlapáctví, kterým se postavil nejen za sebe, ale i za Maďarsko, kterému kvůli němu hrozil a hrozí cejch nedemokratického státu.

Premiér Andrej Babiš
Evropský parlament odsoudil Babišův střet zájmů. Návrh podpořila jasná většina

Andrej Babiš v sobě tuto odvahu v posledních týdnech ani nikdy předtím nenašel. V Evropském parlamentu nikdy nevystoupil, nikdy se nepokusil evropské poslance přesvědčit o své pravdě. A své už dávno plánované vystoupení dokonce odvolal. Místo sebe nechává mluvit snaživého europoslance z ANO nebo spílá před českým publikem, že Evropský parlament tu nebude vládnout. Vrcholem bylo propagandistické video s rusovláskou, které před hlasováním o Babišovi rozeslal europoslancům Agrofert.

Jenže tady už nejde o Babiše a jemu jdoucí dotační miliardy, na které se skládá celá EU, a proto má samozřejmě právo mluvit do toho, komu jsou vypláceny. Po včerejšku má Česko kvůli Babišovi a tomu jak své porušování střetu zájmů prostě neřeší, obrovský problém. Dostali jsme se do skupiny „problematických zemí“ EU, kde má být šetřeno porušování právního státu. Trestem může být odebrání unijních dotací, a těch je za bilion, ano bilion! korun.

Kateřina Perknerová
Cesta ke snížení dluhu

Deset milionů Čechů se tak doslova stalo rukojmími premiéra, který za tři roky neudělal nic, aby se balvanu střetu zájmů zbavil. A má už černé na bílém, že porušuje unijní pravidla, což je v této kauze podstatnější než to, že údajně ctí český zákon. Navíc se nyní, když měl hájit sebe a hlavně svoji zemi, ukázal i jako zbabělec, který za Česko není schopen ani zabojovat. Když má trenér ve fotbalovém mužstvu takového kapitána, tak ho prostě okamžitě vymění.