Lochotín je městská část Plzně, která se rozprostírá pod vrchem Chlum. Je zde hlavně velké typicky socialistické sídliště, ale přece jen tu něco z více minulých časů zůstalo. Jde o vilovou čtvrť s několika architektonickými památkami.

Patří mezi ně:

  • Kestřánkova vila Marie
  • Mečířova (též Frišova) vila
  • rodinný dům Václava Ornsta
  • vila Jana Rohrera
  • vila Karla a Boženy Svobodových
  • rodinný dům Františka Beneše

„V roce 2003 byla vilová zástavba v Lochotíně s několika secesními a funkcionalistickými objekty vyhlášena městskou památkovou zónou,“ píše internetová encyklopedie Wikipedia.

Když se staví pro mladé

Několik starších rodinných domů v Plzni-Lochotíně tak zůstalo i uprostřed zástavby panelových domů. Jejich majitelé tak mají něco jako ostrovy soukromí se zahradami uprostřed sídliště.

Masivní dřevěné schodiště patří mezi dominanty domu. Částečně zasahuje i do nosné stěny.
Na venek běžný dům, uvnitř domov snů. Vítejte na prohlídce ruzyňské řadovky

Jednu z takových nemovitostí vlastní i mladá rodina, která se s plánem rekonstrukce staršího domu na její domov snů obrátila na architektonické studio Pro – Story.

„Náš návrh rekonstrukce se snaží reagovat na současné potřeby a požadavky mladých lidí. Tedy přinést novou, soudobou vrstvu, která pracuje s archetypálním prvkem štítu se sedlovou střechou,“ uvedla dvojice autorů návrhu rekonstrukce Tereza Nová a Jiří Zábran. Důležité pak podle nich je, že se jejich počin zároveň snaží hmotu domu pouze nenafukovat.

Koupelna, jakou má málokdo

Do přízemní části Tereza Nová a Jiří Zábran vložili jeden dětský pokoj i koupelnu. Propojením dvou místností zde vznikl obývací pokoj s kuchyní, z něhož se vchází na zahradu.

Pohled ze zahrady do koupelny, která je umístěna vedle ložnice.
Vila za Prahou odkazuje na staré časy, je ale moderní a garáž má na střeše

„Prostor je otevřen i do patra, kdy se do něj podařilo vložit čítárnu. Takovéto prostorové propojení umožňuje i prosvětlení koupelny v patře,“ doplnila dvojice.

Právě koupelna je velmi specificky umístěna, kdy přímo z vany je vidět do části prostoru domu a jakoby levituje nad přízemím.

V patře se pak nachází ložnice rodičů a druhý dětský pokoj. Pro hrátky je zde opět využitelné mezipatro.

Cílem bylo přinést co nejvíce světla

Architekti pracovali s prostorově velmi zajímavým interiérem, kdy si mohli vyhrát s různými výškovými úrovněmi dřevěných mezipater a otevřením do krovu.


Nahrává se anketa ...

„Snažili jsme se do domu přivést co nejvíce světla, ale zároveň zachovat soukromí. K tomu pomáhají i dřevěné lamely přes okna v nově přistavěném štítu,“ doplnila architektonická dvojice.

Právě nově přidaný štít do dvora má dřevěnou fasádu z impregnovaných latí. Stejně tak tomu je u nové přístavby zádveří, která nahradila původní přístavek.

Zastavěná plocha činí 103 metrů čtverečních, hrubá podlahová plocha představuje 152 metrů čtverečních. Užitná plocha pak je 128 metrů čtverečních.