Krnovské opravny a strojírny (KOS) letos slaví 145 let své existence. Oslavy v sobotu provázel Den dětí a den otevřených dveří. Pro Krnovany to byla mimořádná příležitost navštívit rozlehlý areál mezi ulicemi Albrechtickou a Partyzánů, kam celé roky nikdo kromě zaměstnanců KOS nesmí.

Také mnozí zaměstnanci KOS přivítali možnost ukázat svým dětem a vnukům, co obnáší práce v lakovnách, svařovnách a zámečnických dílnách, ložiskárnách nebo kolovnách. Den otevřených dveří přilákal také bývalé zaměstnance v seniorském věku, kteří mohli například obdivovat, jak dobře funguje sto let starý lis na nápravy dvojkolí, když se doplní řídícím pořítačem.

Také program byl připraven tak, aby si v Krnovských opravnách a strojírnách užily všechny generace. Děti mohly dovádět v koulích aquazorbingu, na skákací lodi nebo závodit v motokárách, ale třeba si i vyzkoušet, jak hlasitě cinká opravdová tramvaj.

Dospělí obdivovali, jak precizní pořádek lze udržet mezi tolika bednami plnými špon, hutního materiálu, součástek, vazelíny, šrotu a výrobků. „Jednou za čas se musí každý vagon rozebrat a zkontrolovat do poslední součástky. Všechno tady má své číslo, protože na nic nesmíme zapomenout. Tady máme nárazníky, tady pružiny, tady ložiska, támhle dvoukolí," vysvětlovali zaměstnanci KOS zvídavým tatínkům i školákům.

Návštěvníci si mohli zblízka prohlížet vagony druhé třídy pro regionální trati, klimatizované vozy na dálkové jízdy s wifinou pro Regiojet, nejmodernější nízkopodlažní tramvaje Vario pro Košice, cisternové vozy na hořlavé kapaliny, vagony na přepravu vápna do hutí Arcelor Mittal Ostrava i kolejová vozidla, která už pomalu patří do kategorie veteránů.

A aby v industriálním prostředí nechyběla ani kultura, pozvali organizátoři také Dechový orchestr Mladých Krnov a tanečníky. Výtvarné umění bylo zastoupeno malováním na obličej a ukázkou, jaké obrázky lze tvořit odstředivou silou. O zábavný a poučný program se starali i hasiči.