Zdeněk Valášek měl svůj stolek hned vedle. „Víte, co znamená slovo stoma?" zeptal se mě sympatický muž ve zralém věku. Nevěděla jsem. Přestože český film Klauni patří k mým oblíbeným.

„Slovo stoma znamená ústa, ale také otvor, díra. Stomici jsou lidé s dočasně nebo trvale vyvedeným střevem nebo močovodem," poučil mě stomik Zdeněk Valášek. Ve filmu Klauni hrál stomika Oldřich Kaiser. Kamarády svého syna zdravil se sebejistým „Nazdar, smradi!".

Cesta filmového stomika k sebedůvěře byla ale trnitá. Zdeněk Valášek prošel tou cestou v reálném životě. Prostřednictvím spolku stomiků nyní pomáhá ostatním.

Propagujete spolek stomiků?

Ano. Stomici jsou lidé, kteří prodělali vážnou chorobu, jejímž důsledkem je vývod. Jedná se o intimní problém, který ve společnosti obestírá určité tabu. Ve spolku můžeme mluvit 
o čemkoli, pomáháme si, je to velká úleva. Dobrovolné sdružení stomiků ILCO funguje v naší republice již 25 let.

Kolik má členů?

Stomiků je v České republice asi deset tisíc, organizovaných je pouze desetina. Já jsem vstoupil do spolku, který funguje v Opavě, hned po operaci. Je nás asi 45, stomici a jejich partneři, ale zůstávají s námi i ovdovělé členky, jejichž partner zemře. Nicméně členem se může stát každý, podmínkou není zkušenost s nemocí.

Proč jste přijel na Den zdraví do Krnova?

Krnov svůj spolek stomiků nemá, ale kdo by chtěl, může jezdit k nám do Opavy. Byl bych rád, aby se to v Krnově vědělo. Potřebovali bychom, aby praktiční lékaři či sestry informovali pacienty s vývodem, že nejsou sami, že mohou vstoupit k nám do spolku.

Jaké máte spolkové aktivity?

Důležitou aktivitou jsou naše společné schůzky, scházíme se 
v klubu důchodců v Opavě na Masarykově ulici. Kromě toho pořádáme rekondiční víkendové pobyty, máme rádi Jeseníky, většinou jezdíme na Malou Morávku, které většinou spojujeme s osvětou, pozveme si odborníky. V součinnosti s úzce spřátelenými spolky z Ostravy, Přerova a Nového Jičína se zúčastňujeme týdenních rekondičních pobytů v rámci Moravskoslezského kraje, kde absolvujeme různé procedury a terapie.

Jaký je život s vývodem?

Stomické pomůcky se v poslední době hodně zdokonalily, opravdu se udělal značný pokrok, nedá se to srovnat s minulostí. Mě osobně onemocnění postihlo v 59 letech, nyní jsem pět let po operaci. Mám za sebou terapie, rekonvalescenci, jsem pracující důchodce, angažuji se ve spolku.

Takže v pohodě?

Hodně záleží na vůli a psychice. A samozřejmě na lidech kolem. Nové členy vítáme.

Zdeněk ValášekVěk: 64 let
Povolání: odborně způsobilá osoba v prevenci rizik a v oboru požární ochrany
Rodina: ženatý, dvě dcery, pět vnoučat
Zájmy: různorodé

Gabriela Mathiasová