Firma Taneco, která chce v krnovské průmyslové zóně Červený Dvůr chovat ryby a pěstovat zeleninu v laboratorních podmínkách, poprvé oslovila město Krnov už v listopadu 2015. Pak město získalo velkorysou dotaci ministerstva průmyslu na rozšíření této průmyslové zóny. Zóna je připravená, zasíťované pozemky čekají na investory, ale má to háček.

MÁ TO HÁČEK

Ministerstvo jako poskytovatel dotace stanovilo podmínku, že pozemky v Červeném Dvoře nesmí investor využít pro pěstování rostlin a chov živočichů.

Záměr Taneca byl projednán v meziresortní hodnotící komisi, která ho nedoporučila s tím, že nesplňuje podmínky. Pokud chce Taneco odmítavé rozhodnutí přezkoumat a zvrátit, potřebuje k tomu dokument o oficiální spolupráci s městem. Proto Taneco požádalo zastupitelstvo, aby schválilo takzvanou deklaraci porozumění.

NEZÁVAZNÁ DEKLARACE?

Místostarosta Krnova Michal Brunclík (ČSSD) přesvědčoval zastupitele, že z deklarace nevyplývají žádné závazky.

„Nerozhodujeme o tom, že pozemky prodáme Tanecu, ale zda je či není vůle tady tu investici v Krnově vidět. Jestli z naší strany je nebo není vůle o tomto záměru dál jednat. Taneco tady marní čas už dva roky, ale zastupitelstvo se dosud nevyjádřilo," komentoval deklaraci Brunclík s tím, že podobnou Taneco už uzavřelo se Zlínským krajem vzhledem k tomu, že podobných akvaponických farem může vybudovat víc a na jiných místech.

„Deklarace je od toho, aby Taneco mělo mandát pro další jednání. Aby jim nikdo nemohl vytknout, že o něčem jednají za našimi zády," doplnil zastupitel Ladislav Sekanina (KSČM).

HROZÍ PENÁLE? NEDOVOLENÁ PODPORA?

Zastupitel Marian Przybyla (KSČM), který má právnické vzdělání, nabádal kolegy k opatrnosti.

Upozornil, že deklarací si může město uškodit ve dvou oblastech. „Jednak jde o eventuální vrácení dotace ministerstva plus penále. Druhý moment je případná nedovolená podpora jednomu z uchazečů," varoval Przybyla. „Deklarace, byť se tváří jako nezávazná, by v budoucnu mohla přinést problémy," potvrdil Przybyla.

Podobné obavy má i bývalá starostka Alena Krušinová (Krnovští patrioti) „Nevěřím, že když budeme kvůli Tanecu vracet dotaci, tak že na nás uhradí desítky milionů. A ve hře je i penále. Kde máme záruky?" ptala se Krušinová. „Je to porušení rovných podmínek pro všechny, s tím se nedá nic dělat. Až se někdo ozve, že Taneco měla výhodnější pozici než ostatní, tak co s tím uděláme?" přidal se zastupitel Svatopluk Ručka (ANO).

ZÁJEMCŮ JE DOST

Starostka Krnova Jana Koukolová Petrová (ANO) potvrdila, že kromě Taneca už na radnici evidují asi sedm dalších uchazečů o průmyslovou zónu Červený Dvůr. Proč jednoho podpořit deklarací a ostatní ne?

„Jde o zájemce z našeho regionu a z Opavska. Kromě Taneca tam žádá o pozemky například Skol, Elfe nebo Značky Morava," doplnil místostarosta Jan Krkoška (ANO).

Zastupitel Tomáš Hradil (Zelení) je přesvědčen, že když má někdo o průmyslovou zónu dlouhodobý zájem, není ještě automaticky nejlepší. „Neznáme detailně dalších šest zájemců a nevíme, jaké jsou jejich záměry, kolik chtějí investovat, kolik lidí zaměstnat.

Mě se záměr Taneca moc líbí, ale hlasovat pro něj v situaci, když ještě počet uchazečů o zónu není konečný, je hloupost," dodal Hradil. Místostarosta Krkoška připomenul, že město začalo oficiálně nabízet pozemky v průmyslové zóně teprve před měsícem, protože dřív nebyla hotová. Lze tedy očekávat ještě další zájemce.

Když došlo na hlasování, podpořila deklaraci na podporu Taneca jen třetina zastupitelů. „Jediné co mě může těšit, že se potvrdila má predikce, že o Krnov budou mít investoři zájem. Jinak je to ostudné," komentoval zamítnutí deklarace místostarosta Brunclík.