Podle informací od kastelánů nebo vedení měst či obcí zájem značně narostl. Lidé se prý začínají více zajímat o historii. Své dělá i propagace památek na sociálních sítích. V blízkosti některých zámků se nacházejí rozsáhlé zámecké zahrady, často s cennými dřevinami.

Některé zámecké objekty změnily svůj účel. Například krnovský zámek se stal centrem barů a hospod. Další nemají jasnou budoucnost. K nim patří například zámek v Dívčím Hradě.

Národní kulturní památka v Bruntále

Zámek Bruntál. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK / Dalibor Otáhal

Pět století starým barokním zámkem se pyšní město Bruntál. Zámek, který je národní kulturní památkou, je otevřen návštěvníkům celoročně. Nabízí nejhodnotnější historické interiéry ze všech zámků našeho regionu. Navíc zámeckou galerii s díly světových mistrů z 16. – 18. století, zámeckou knihovnu, ale také stále muzejní expozice Příroda Bruntálska a Řemeslo má zlaté dno.

V původně hospodářských prostorách se nacházejí výstavní sály, kde probíhají krátkodobé výstavy. Zámek obklopuje pravidelný i krajinný park se sochami, zbytky městských hradeb, baštami i jezírkem. Na zámku se konají koncerty, divadelní představení i svatební obřady, sídlí zde regionální muzeum.

Hošťálkovy, Brantice, Jindřichov, Dívčí Hrad: zavřeno

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Fidel Kuba

I když je náš region bohatý na zámky, ne všechny jsou běžně přístupné. Po boku známých a navštěvovaných zámků jsou zde i opomíjené, které na plné využití svého potenciálu teprve čekají. Veřejnosti nejsou běžně přístupné zámky v Hošťálkovech, Branticích, v Jindřichově ve Slezsku nebo v Dívčím Hradě (na fotografii).

„Bohužel je zámek Dívčí Hrad pro veřejnost uzavřen a není možné jej pro turisty zpřístupnit. Zámek má ve vlastnictví stát a spravuje jej Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten se jej snažil už třikrát prodat, ale neúspěšně. Zámek tedy dále chátrá,“ řekl starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk.

Dalším pro veřejnost nepřístupným je zámek v Branticích, který dříve sloužil například jako sklad léčiv. Navštívit však můžete jeho přilehlé zahrady. Stejně tomu je i v Jindřichově. Objekt dlouho využívala příspěvková organizace Harmonie jako Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež.

Dnes už je ale zámek opět majetkem obce Jindřichov. Zdejší zámecký téměř pětihektarový park patří k nejcennějším a nejzachovalejším v okrese. Nejen, že se zde nacházejí vzácné dřeviny, ale park je ozdoben i několika sochami.

Podobný osud měl i zámek v Hošťálkovech. Ten byl pro veřejnost také dlouho nepřístupný a využívali jej jako sídlo ústavu sociální péče pro ženy. Zámek ale zhruba před rokem koupil nový majitel a ten ho otevřel i pro veřejnost. Jednalo se sice prozatím jen o velikonoční prohlídky, ale další si zájemci mohou předem telefonicky objednat.

Hojně navštěvované Linhartovy

Linhartovský zámek. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Každoročně hojně navštěvovanou stálicí mezi místními památkami je zámek v Linhartovech. Zámek byl otevřen před dvanácti lety a během té doby jej navštívilo přibližně 4000 platících návštěvníků. Navíc letos to zatím vypadá na rekordní počet zájemců.

„Hodně tomu pomohlo letošní vrtkavé počasí, neboť to není ani na koupání ani na vysedávání na zahrádkách. Také momentálně dvě výstavy o povodních a fotografie starého Krnova návštěvnost zvýšili,“ uvedl kastelán Jaroslav Hrubý. Zámek se čím dál více začíná dostávat do povědomí turistů a stává se oblíbeným místem.

„Letošní sezona se může nazvat mezinárodní. Již u nás byli Italové, Rakušané, Angličané, jeden Španěl, Francouzi a samozřejmě nechybí návštěvníci z Polska,“ řekl Jaroslav Hrubý.

Kastelán také dodal, že velký zájem je o večerní komentované prohlídky právě s ním, které probíhají v červenci a srpnu vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek od 18 hodin. Na nádvoří zámku je letos letní kino, na programu nechybí česká klasika jako černobílá pohádka Pyšná princezna nebo Princezna se zlatou hvězdou na čele nebo novější Špunti na vodě.

Perla Osoblažska: Slezské Rudoltice

Zámek Slezské Rudoltice. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Počet návštěvníků každoročně stoupá také na zámku ve Slezských Rudolticích. „Návštěvnost se každoročně zvyšuje. V roce 2015 přišlo 5000 návštěvníků, následující rok 6500 návštěvníků. Letošní rok vypadá opět nadějně. Nejsou výjimkou dny, kdy zámek navštíví 80 i více turistů denně,“ řekl starosta obce Mojmír Pargáč.

Uvedl, že také narůstá počet autobusových výprav z Plzeňska, Nové Paky a jižních Čech. „Do celkových počtů nejsou započítávány dny, kdy na zámku probíhají speciální akce typu Lukostřelecký turnaj (1500 návštěvníků), Strašení na zámku (800 – 1000), Když zámek ožívá (800), koncerty a podobně,“ upřesnil starosta.

Město hojně využívá i zámeckou kapli, kterou v roce 2015 zrekonstruovalo. Pořádají zde koncerty vážné hudby, ale vystoupil zde například i František Nedvěd nebo Spiritual kvintet.

Stejně jako zámek v Linhartovech jedná se o místo s oblibou využívané k uzavírání sňatků. Starosta si také pochvaluje místního kastelána Tomáše Zembu. I díky němu návštěvnost na zámku opět narůstá. „Dalším impulsem by měly být dotační peníze ze společného česko–polského projektu (Linhartovy, Moszna, Slezské Rudoltice), pro rekonstrukci zámku v letech 2018 – 2019,“ řekl Mojmír Pargáč.

Akce na Janovickém zámku

Zámek v Janovicích u Rýmařova. Ilustrační foto.Zdroj: Ľubica Mezerová

Při návštěvě Rýmařovska by byla škoda minout zámek Janovice, který má město Rýmařov ve výpůjčce šestým rokem. Loni patřil k hojně navštěvovaným místům – v červnu navštívilo zámek 1099 turistů, v červenci 305 a v srpnu 245.

„Návštěvníci viděli expozici řemesel a opět se podařilo uspořádat několik úspěšných akcí: slavnostní zahájení zámecké sezony s programem, výstavy, dvě letní kina a divadelní představení,“ sdělila ředitelka Městského muzea Rýmařov Růžena Zapletalová.

„O Janovický zámek se v posledních letech zajímají nejen turisté, ale i média – o jeho osudu se už natočila nejedna reportáž,“ řekla ředitelka Zapletalová.

Stejně jako loni na zámku promítají pod otevřenou oblohou. Diváci už mohli shlédnout film Petrolejové lampy Juraje Herze. Film Miloše Formana – Hoří, má panenko se promítne 17. srpna. Slavnostního zahájení zámecké sezony se zúčastnilo 1500 lidí a promítání Petrolejových lamp 75 osob.

Petra Hanusová