Celý rok každý z nich poctivě dřel svou soutěžní skladbu. Jejich úsilí a talent jim přinesl úspěch.

„Hrál jsem Festival solo od Jamese Collise. Už od okresního kola jsem si myslel, že mi to moc nejde, ale když jsem se dostal až do republikového finále a vyhrál svou kategorii, uvědomil jsem si, že mi to hraní asi šlo," popsal čtrnáctiletý klarinetista Richard Švéda z Krnova, který soutěžil ve třetí věkové kategorii.

„Nevěděl jsem pořádně, do čeho jdu a myslel jsem, že zůstanu v krajském kole," dodal.

Ve stejné kategorii soutěžila i čtrnáctiletá Viktorie Kutálková z Krnova. Ta vybojovala druhé místo s Popelkou od Borise Levenberga. Skladba obsahovala několik částí, Viktorie jich hrála pět, z nichž každá měla rozdílnou charakteristiku, takže se mladá klarinetistka musela do jednotlivých skladeb umět vcítit.

„Je to úžasný pocit, nechce se mi věřit, že jsem se dostala tak daleko. Nevěděla jsem, jak jsou dobří žáci z ostatních škol, takže jsem měla nervy. A výsledek mě příjemně šokoval," řekla Viktorie Kutálková.

„Myslím, že u nás ocenili originálnost. Hráli jsme jiné skladby než ostatní. Spousta děcek hrálo stejnou skladbu, kdežto my tam přišli s něčím novým. Pracovali jsme hodně na výrazu a projevu, měli jsme možnost improvizovat," doplnila.

Třetím krnovským mušketýrem je Jan Zdráhal, který jakožto sedmnáctiletý soutěžil v 6. kategorii ve hře na klarinet se dvěma skladbami a vybojoval druhé místo.

„První skladba byla bulharská a druhá Klezmer dance od Rumunského skladatele. Jedná se o technicky velmi náročné skladby, se kterými se Honza skvěle popasoval," chválil Jana jeho učitel Pavlin Panajotov.

Právě ten po celý rok připravoval trojici úspěšných žáků a vybíral pro ně skladby. Na své žáky je náležitě pyšný. „Soutěž je součástí výuky a zúčastnila se jí půlka mé třídy a tito tři se dostali nejdál. Dětem jsem vybral skladbu, která jim bude sedět a hodit se k jejich povaze. Skvěle se s tím vypořádali a mám z nich radost," okomentoval učitel Pavlin Panajotov.

Že se jedná o talentované děti potvrzuje také ocenění města Krnov pro Richarda Švédu a Viktorii Kutálkovou, jakožto nejlepší absolventy základní umělecké školy v tomto roce.