Dva studenti Dominik Krasula a Matouš Morbitzer z Gymnázia Krnov dosáhli v minulých dnech významného ocenění za své mimořádné schopnosti a dovednosti.

Student Matouš Morbitzer byl oceněn zástupci Moravskoslezského kraje za své mimořádné úspěchy ve sportu a druhý student Dominik Krasula nechal hluboko za sebou stovky poražených v soutěži Logické olympiády. V soutěži získal 2. listopadu krásné druhé místo v kategorii žáci druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií a tím se probojoval do finále soutěže v Praze.

Ocenění za řecko římské zápasy

Matouš Morbitzer bude mít letos v prosinci devatenáct let a je studentem 4. A třídy čtyřletého studia na Gymnáziu v Krnově. Příští rok na jaře jej čeká složení maturitní zkoušky. Od dvanácti let se věnuje řecko-římskému zápasu, který byl jeden z prvních sportů na olympiádě ve starověkém Řecku. Nyní jej zástupci kraje ocenili za mnohaleté špičkové výsledky, kterých dosáhl.

Když se Moravskoslezský kraj rozhodl letos opět ocenit nejúspěšnější žáky středních škol, kteří v uplynulém školním roce dosáhli mimořádných výsledků krajského, národního nebo mezinárodního významu v soutěžích či jiných mimoškolních aktivitách, byl mezi vybranými také student krnovského Gymnázia.

„Mezi oceněnými studenty byl žák krnovského gymnázia Matouš Morbitzer, který se stal několikanásobným Mistrem ČR v zápase, vyhrál několik prestižních mezinárodních turnajů a v letošním roce reprezentoval ČR na Mistrovství Evropy juniorů v chorvatském Záhřebu a také na Mistrovství světa juniorů v Tappiu v exotickém Thajsku," uvedl ředitel Gymnázia v Krnově Vladimír Schreier.

Slavnostní předání ocenění se uskutečnilo v pátek 19. října na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro oblast školství Věry Palkové a ředitele Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Jaroslava Sourala. Ocenění žáci převzali dárkové poukazy na nákup knih, zboží pro sport a volný čas, certifikáty na jméno a prezentační předměty Moravskoslezského kraje.

Nejúspěšnější žáci středních škol byli vybíráni členy pracovní skupiny z dvaačtyřiceti návrhů v kategorii jednotlivec a z dvaceti návrhů v kategorii školní tým. V kategorii jednotlivec bylo oceněno pětadvacet nejúspěšnějších žáků středních škol a v kategorii školní tým pět nejlepších týmů středních škol Moravskoslezského kraje.

Logická olympiáda

Druhé ocenění přivezl ze své účasti v soutěži Logická olympiáda čtrnáctiletý Dominik Krasula.

Do letošního pátého ročníku soutěže Logická olympiáda se zaregistrovalo přes třicet dva tisíc žáků a studentů ze stovek škol z celé republiky. Přitom nejvíce účastníků jich bylo právě v Moravskoslezském kraji.

„Do soutěže jsem se přihlásil sám, věděl jsem o ní již z loňského roku, kdy jsem se jí taky účastnil. Tehdy jsem se o soutěži dozvěděl přes školu. Nabídky různých soutěží jsou u nás zveřejněny ve vitrínkách na zdi. A já soutěžím rád," řekl student Gymnázia Krnov Dominik Krasula, který se nyní připravuje na poslední finálový souboj. Ten proběhne 26. listopadu v Praze.

Do krajského kola Logické olympiády v Ostravě se probojoval ve stejné kategorii jako Dominik Krasula (žáci druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií), také Michal Urban. Ten je žákem sedmé třídy Základní školy na Janáčkově náměstí v Krnově.

O vítězi v Logické olympiádě nerozhodují naučené znalosti, ale schopnosti samostatného uvažování a pohotového rozhodování. V této unikátní soutěži hledali organizátoři ze společnosti Mensa České republiky nejlogičtěji uvažující žáky ve třech kategoriích. Podle věku spolu v jednotlivých skupinách bojovali žáci prvního stupně základních škol, druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií a studenti středních škol.

Anna Dohnalová