Milovníci westernových disciplín měli opět velký svátek. V Campu Indiana v Janovicích u Rýmařova se konalo mistrovství Campu Indiana ve vrhu nožem a tomahavkem a 1. ročník mistrovství České republiky v hodu nožem bez otáček.

Současně zde proběhla světová premiéra soutěže v instinktivním hodu nožem na bojové dráze. Tato soutěž spočívá ve vrhání nožů v běhu na předem určené cíle, přičemž se hodnotí jak rychlost, tak i počet úspěšných zásahů.

Do Campu Indiana v Janovicích se sjeli soutěžící z celé České republiky a dalších pěti evropských zemí.

Přijela vskutku světová špička weternových disciplín. Z Německa dorazil Werner Langmüller, jeden z nejlepších světových vrhačů nožem, ze Švýcarska šampion v instinktivním vrhu nožem Jan Osvald, z Ruska světová legenda Dimitrij Melnikov.

Českou republiku pak reprezentoval účastník letošního mistrovství světa v Itálii Adam Čeladín, který se také společně s mistrem světa v ovládání dlouhého biče Ladislavem Ginem Šínem podílel na organizování soutěží v Janovicích.

„Já na podobné soutěže jezdím už pěkných pár let, ale takovou účast, takové opravdu hvězdné obsazení jsem snad ještě nezažil. Samozřejmě tomu odpovídala i úroveň soutěže, ta byla mimořádně vysoká," zhodnotil veterán westernových soutěží sedmdesátiletý Josef Pepe Smékal z Havířova.

PATNÁCTILETÝ VRHAČ NOŽŮ

Jedním z nejmladších soutěžících pak byl patnáctiletý Milan Fogaš s Rýmařova, který se westernu věnuje druhým rokem a patří k největším mladým talentům těchto disciplín.

„Nejdůležitější je pravidelný trénink, člověk tomu prostě musí obětovat čas a plně se tomu věnovat, jinak to opravdu nejde. Já jsem se už přesvědčil, že každá delší přestávka v tréninku je na výsledku znát. Potom je taky důležitý nůž. Se špatným se pochopitelně špatně hází a nic pořádného se s ním nenaučíte.

No a s tomahavkem je to vlastně taky tak," vysvětlil Milan Fogaš, velká naděje westernových soutěží.

Ladislav Olejníček