Za přítomnosti kamer si spolu vyprávěli milovníci přírody, myslivci, fotografové, spisovatelé. Tuhle tradici skvěle oživují nadšenci ve středisku Střecha ve Vrbně pod Pradědem, ať už jsou to zde konané debatní pořady nazvané Lovy nejen beze zbraní či vernisáže přírodovědných výstav.

Sjíždí se na ně fanoušci z širokého okolí, akce moderované lesákem a spisovatelem Otou Bouzkem z Karlovy Studánky mají příjemnou atmosféru prodchnutou vtipem a duchem přátelství.

Ve Střeše si nyní mohou návštěvníci prohlédnout výstavu věnovanou preparátorství. Připravil ji fotograf a milovník přírody Jiří Pecháček, který v mládí nakrátko zatoužil být i preparátorem a seznámil se tak s předním českým preparátorem opavského Slezského zemského muzea Vilémem Borůvkou. Spolu chystali i knihu věnovanou preparátorství. „Kniha nakonec nevznikla, ale řadu fotek vidíte na panelech," řekl Pecháček při zahájení výstavy minulou středu.

Návštěvníci si mohou prohlédnout snímky zachycující postup preparace savců a ptáků. Uvidí i preparáty ptáků, lebky zvířat, umělé čelisti, preparátorské pomůcky a nářadí, které kdysi patřilo právě Vilému Borůvkovi. Především díky němu má Slezské zemské muzeum druhou největší sbírku cizokrajných obratlovců v České republice.

„Kvalitní preparáty jsou bez nadsázky zakonzervovanými pohledy do života zvířat. Muzejní prezentace je účinným nástrojem popularity ochrany přírodního bohatství," uvedl restaurátor opavského muzea Pavel Petr.

Ve Vrbně se podělil o své zážitky také ostravský preparátor Miloš Malucha, jehož ateliér se pyšní tím, že v roce 2003 preparoval i uhynulého slona. Slon se předtím naposledy v Evropě preparoval zhruba před dvaceti lety v Rakousku.

Mysliveckým zvykům a tradicím bude věnován další díl pořadu Lovy nejen beze zbraní, ve vrbenské Střeše se uskuteční ve středu 20. dubna od 17 hodin.