Kontejnery na oblečení, papír a elektroodpad nevybírají jen technické služby, ale často také bezdomovci a sociálně slabí spoluobčané. Vybírání popelnic neboli dumpster diving se stalo natolik rozšířeným jevem, že výrobci kontejnerů stále zdokonalují vhazovací systém, aby zabránili nežádoucímu vybírání obsahu.

Přestože lidé do kontejnerů vhazují jen to, co považují za nepotřebný odpad, obsah stále má svou hodnotu.

Je nutné, aby recyklace byla ekonomicky rentabilní a v okolí kontejnerů byl zajištěn pořádek. Proto když policisté nebo strážníci někoho při vybírání kontejnerů přistihnou, mohou věc řešit jako krádež. Vzniklá škoda ale bývá tak zanedbatelná a pachatelé tak chudí, že nemá smysl tento druh majetkových deliktů trestat.

Přesto bez ohledu na hodnotu kradených věcí zákon umožňuje při překonání překážek na cestě k vyhozené elektrotechnice nebo textilu stíhat jako trestný čin.

Při zaklínění ve speciálním bezpečnostním otvoru v nádobách na oblečení, elektroodpad či papír už několik bezdomovců či nenechavých lidí zahynulo udušením pod vlastní vahou. V Krnově teď stojí před dilematem, zda kontejnery přišroubovat ve vzpřímené poloze a riskovat smrt sociálně slabých, nebo jim ponechat možnost kontejnery převrátit na záda a bezpečně vybírat v ležící poloze.