Chovatelé letošní oslavou vzdali hold k sedmdesátým narozeninám významné osobnosti regionálních chovatelů Antonínu Beránkovi. Nejznámějšími místními chovateli jsou rodiny Beránkových a Jelínkových, kteří se o chod zdejší organizace a šlechtění malých a hospodářských zvířat starají již mnoho desetiletí. „Chovali jsme doma dlouhodobě holuby, králíky a slepice. K zvířatům jsem v dětství našel vztah, který trvá dodnes. Mrzí mne úpadek organizovaného zájmového chovatelství. Důvodem je zdražení krmení, veterinárních potřeb a celkových nákladů na chov zvířat. Když už si člověk zvíře pořídí, tak by se o něj měl řádně starat, aby pak neskončilo někde v útulku,“ sdělil organizátor akce Ladislav Jelínek.

Prioritou výstavy byly národní a málo chovaná plemena, každý z vystavovatelů zde měl svoji srdcovku. Zájemci viděli vodní a hrabavou drůbež, okrasné a užitkové holuby, králíky a papoušky exoty. Výstava se koná každý rok, lidé si na ni chodí nakoupit zvířata na oživení chovu. Mezi nejoblíbenější zvířata patřili králíci, k vidění byli novozélandští bílí, stříbřití černí a mnoho dalších druhů. Malí diváci si pochvalovali Králičí hop. V České republice je oficiálně uznaným sportem, je založen na spolupráci člověka s králíkem. Králíci musejí ovládat 4 disciplíny: skok vysoký, skok daleký, rovinou dráhu a parkur. „Mám doma přes 30 umístění a můj největší úspěch je kvalifikace na MČR v Králičím hopu, získala jsem 7. místo. Králíky chovám 10 let a závodím s nimi 5 let,“ prozradila cvičitelka králíků Michaela Hůlková z Opavy.

Své místo na exhibici mělo i stošedesát holubů, mezi nimi byli například České čejky a Slezští voláči. „Na výstavách po Bruntálsku zastoupení holubů rok od roku klesá. Mladých chovatelů nepřibývá a starší chovatelé ze zdravotních důvodů chov ruší. Jedním z hlavních důvodů úbytku je nekonečný boj s přemnoženými dravci. Dalším negativním vlivem jsou mezisousedské vztahy a nemožnost holuby chovat v jejich přirozeném prostředí. Chovatelé jsou nuceni holuby chovat ve voliérách, a to holubům nesvědčí,“ vyjádřil se předseda okresní organizace Českého svazu chovatelů v Bruntále, Miroslav Kyška.

Na akci dorazila posuzovatelka drůbeže Pavla Kabátová z Přerova, která vysvětlila, že na posuzovatelství se dělají těžké zkoušky, každý rok se jezdí na školení, na kterém se učí nová plemena. Posuzovatelů drůbeže v republice je přibližně 70. „Jezdím po celé ČR, kam si mne pozvou. Posuzovatel musí mít své razítko a číslo registru. Hodnotíme u každého plemena standardní znaky, kterými se musíme řídit. Pokud je zvíře nemá, anebo má dědičné vady, tak se mu udělí výluka a nemělo by jít dále do chovu,“ zareagovala Pavla Kabátová.

„Chodím tu každý rok. Přišel jsem si vybrat králíka do chovu, mají tu nejlepší králíky v okolí za příznivé ceny,“ řekl Antonín Šulák, chovatel králíků.

Akci hudebně doprovázela skupina Javorový škrpál.

„Jsme velmi rádi, že spolek našich chovatelů funguje. Dosahují velkých úspěchů v rámci národních i mezinárodních soutěží. Rádi je podpoříme v jejich aktivitách, vážíme si jejich práce pro Město Vrbno pod Pradědem,“ sdělil starosta Petr Kopínec.

Slavnostní odhalení busty českého spisovatele Josefa Lowaga ve Vrbně pod Pradědem.
Ve Vrbně odhalili bustu Josefa Lowaga