Krnovská organizace Klubu českých turistů (KČT) opět pořádala novoroční výstupy na hrad Šelenburk a na Praděd, aby účastníci mohli shodit přebytečná kila z vánočního cukroví, poznávat krásy zimní přírody a současně udělat dobrý skutek: přispět na budování bezbariérových turistických cest.

Díky celostátní turistické sbírce Novoroční čtyřlístek jsou výletní trasy pro vozíčkáře od roku 2009 postupně budovány v Brně, Hrabyni, Lutové na Jindřichohradecku, v Plzni, Hradci Králové, Praze, Vizovicích a v Kladrubech.

Částku oznámí v Silesii

Krnovská pobočka KČT Krnov pořádá v pátek 16. ledna v 15.30 hodin výroční členskou schůzi v Paláci Silesia.

Na programu jsou nejen členské příspěvky, volba komisí, zpráva o hospodaření nebo bilancování roku 2014, ale také zde bude oficiálně vyhlášena částka, kterou se podařilo shromáždit díky štědrým turistům v rámci Novoročního čtyřlístku.

Bude to napínavé do poslední chvíle, protože také na této výroční schůzi se ještě budou prodávat čtyřlístky jako symbol dobročinné sbírky. I tyto peníze získané v Silesii budou zahrnuty do celkové částky, a připojí se k pomoci, kterou se už dříve podařilo vybrat na Pradědu a Šelenburku.

Na Praděd a Šelenburk

Novoroční výstup na Praděd se koná už čtyři desetiletí. Mnozí lidé na Krnovsku a Bruntálsku si zvykli takto aktivně vítat nový rok.

K této hezké tradici patří i vzájemné novoroční blahopřání, a mnohdy i přípitek mezi těmi, kteří se setkávají na vrcholu nejvyšší moravské hory. V objektu vysílače na vrcholu Pradědu jsou uvítáni organizačním týmem KČT z Krnova pod vedením Milady Brachňákové. Dostanou zde certifikát a kromě pohlednice Jeseníků si zde kupují také „čtyřlístek", aby podpořili turisty vozíčkáře.

„Je tu vždy skvělá atmosféra, protože mnozí účastníci se už dobře znají. Za ta léta někteří podnikli novoroční výstup již mnohokrát. Letos takto vystoupilo na Praděd více než šest set turistů a překvapilo nás docela hodně malých dětí.

Dokonce dorazili i dva cyklisté z Polska navzdory asi třiceti centimetrům sněhu. Nejmladší účastnicí byla devítiměsíční Eliška Alexanderová. Děti a kamarádi pejskové si v osvěžujícím odpočinku velmi dobře rozuměli," uvedla Květoslava Kukelková z Krnova, která na Pradědu pomáhala organizátorům.

Podobnou novoroční akci připravily společně organizace TJ Krnov, Sport pro všechny a KČT z Krnova na zřícenině hradu Šelenburk. Tam letos turistům situaci dost zkomplikoval rozbředlý sníh a klouzavé bláto. Přestože mnozí Krnované proto raději dali přednost méně problémovým vycházkám, také na Šelenburk dorazili štědří výletníci a přispěli na Novoroční čtyřlístek.