Zpráva o smrti skvělého herce Jana Třísky vyvolala na Krnovsku řadu vzpomínek na rok 1962. Tehdy vojín Jan Tříska nastoupil povinnou vojenskou službu v Krnově u jednotky tankistů.

Navzdory svému věku pětadvaceti let byl už na začátku své herecké kariéry poměrně známý, takže lidé v Krnově mladého vojáka při náhodném setkání poznávali. Mnozí na to vzpomínají dodnes.

„V životopisech Jana Třísky se nezmiňuje, že žil také v Krnově, a je to škoda. Já jsem byl v roce 1962 na vojenském cvičení na štábu v krnovských kasárnách. Byl jsem teprve druhý den v kanceláři majora, který byl zástupcem velitele vojenské techniky, když tam přišel mladý voják.

Zasalutoval mi, když viděl moji extra vysokou šarži, a řekl: Soudruhu svobodníku, dovolte mi projít,“ vzpomíná na první setkání Josef Rusek.

Armádní nováček Jan Tříska chtěl projít kolem svobodníka v záloze Josefa Ruska do kanceláře majora, tak si pro jistotu dal záležet na vojenském vystupování přesně podle základních řádů. „Hned jsem mu vysvětlil, že mi nemusí salutovat jen proto, že mám svobodníka a sloužím na štábu. A že nejlepší bude, když se spolu budeme bavit tak nějak normálně lidsky,“ zavzpomínal Josef Rusek.

Ani velitelé a mazáci na vojína Třísku nebyli zbytečně přísní. Imponovalo jim, že osobně znají někoho, kdo hrál ve filmu po boku největších hvězd jako byli Jaroslav Marvan nebo Karel Höger. V kasárnách mu dali na starost kulturu, poštu, noviny a podobné lehčí funkce.

Marie a Josef Ruskovi se s Janem Třískou setkali v roce 1962, když byl v Krnově na vojně.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Manželka Josefa Ruska Marie Rusková má také nezapomenutelnou historku o setkání s Janem Třískou. V roce 1962 pracovala na školském odboru v Krnově a kromě jiných povinností také zajišťovala kulturní rubriku ve vysílání rozhlasu po drátě.

Když se dozvěděla, že v kasárnách je slavný herec Jan Tříska, pozvala ho do vysílání. „Krnované v mém věku si možná budou pamatovat, jak Jan Tříska mluvil v rozhlase o své práci, o tom jak se dostal k herectví, jaké filmy natočil.

V rozhlase po drátě mluvil společně s tehdejším ředitelem umělecké školy Karlem Dospivou. Natáčelo se to přímo v hudebním oddělení té školy,“ zavzpomínala na setkání s vojínem Třískou Marie Rusková.

Jan Tříska jako vysokoškolák sice na vojně v Krnově pobyl jen půl roku, ale ani on na tuto epizodu nezapomněl. V jednom rozhovoru například uvedl, že v krnovském kině Mír byl na prvním filmu Věry Chytilové Strop a moc se mu líbil.

Také tehdejší vedoucí krnovského kina Mír Miroslav Soldát dlouho vzpomínal na skupinu sympatických vojáků v čele s Janem Třískou, která chodila do kina častěji než do hospody.