Atmosférou začátku letošních Olympijských her v brazilském Rio de Janeiru bude prodchnuta i víkendová jízda parního vlaku na Osoblažské úzkokolejce s bohatým doprovodným programem. Odvážlivci budou moci zkusit přístroj, který simuluje přetížení jako ve stíhačce, pro děti budou v sobotu připraveny zábavné olympijské hry.

O víkendu 6. a 7. srpna vyjíždí parní vlak z Třemešné vždy v 10.45 hodin. Turisté si mohou užít jízdu na trati se sto dvěma oblouky, hned za Třemešnou je v rámci českých veřejných železnic jedna jedinečnost, a to nejmenší oblouk o poloměru pouhých 75 metrů.

Po více než hodinové jízdě poutavou krajinou do Osoblahy přijede ve 12.03. Tady na cestující bude na nádraží čekat vedle občerstvení z Pivního vagónu především hlavní atrakce. „Díky spolupráci nadšenců z úzkokolejky a Dolní oblasti Vítkovice se nám podařilo na jeden víkend získat Gyroskop – to jsou tři propletené kruhy, které simulují jako ve stíhačce přetížení až 3G. Návštěvníci si tak mohou zvýšit adrenalin v krvi bez toho, aby museli cestovat až do Brazílie!" lákal na nevšední zážitek Pavel Schreier ze Slezských zemských drah, které provozují parní vláčky na osoblažské dráze.

Zhruba čtyři sta metrů od nádraží je v Osoblaze koupaliště, držitelé zpátečních jízdenek na parní vlak zde mají vstup zdarma.

Olympijské hry se nemohou obejít olympijského ohně. Cestující se mohou těšit na slavnostní zapálení pochodně přímo v peci parní lokomotivy. Na památku se turisté budou moci vyfotit před olympijskými kruhy. V sobotu navíc čekají na děti v Osoblaze také olympijské hry v železničářském duchu. „Děti budou například házet uhlím do dálky" prozradil Pavel Schreier. Z Osoblahy vyrazí parní vlak zpět vždy v 15.08 a do svého cíle do Třemešné dorazí v 16.39 hodin.