Lichnovem v sobotu opět prošel spanilý průvod vidláků. Organizátoři z Muzea vidlí se nezalekli ani nejistého počasí, které kombinovalo přeháňky s letním sluníčkem. „Už dlouho bylo sucho, tak jsme se rozhodli, že raději průvod odložíme a na chvíli spustíme déšť, aby se nám na sportovním kolbišti neprášilo tak, jako loni," zdůvodnil zpoždění správce Muzea vidlí Jan Gemela.

Půjčovna vidlí

Akce byla přístupná i nováčkům, kteří teprve s vidláctvím začínají. Pro ně zde byla otevřena půjčovna vidlí, aby lépe zapadli mezi vidláky.

„Pro ty, kteří dnes budou tento nástroj držet poprvé, mám pár pokynů. Vidláci při svých manifestacích zásadně chodí naostro, neboli nesou vidle ostrými hroty nahoru," vysvětlil Jan Gemela prostřednictvím vidlofonu, což je půvabná kombinace mikrofonu a vidlí z dílny kapely Nebezpečné vidle.

Buranský punkrock Nebezpečných vidlí nesměl na Dni vidlí chybět a samozřejmě ani lichnovská kapela Čížina.

Průvod vidláků

Když déšť ustal, prošel Lichnovem průvod vidláků s alegorickými vozy za vydatného povzbuzování místních. Jan Gemela s vidláckým praporem byl opět v čele, letos už nejel na koni, ale na traktoru ozdobeném dřevěnými vidlemi.

Soutěžní disciplíny

V pětiboji se vidláci utkali v hodu vidlemi do dálky i na cíl nebo v hodu balíkem slámy do výšky, museli prokázat své znalosti v kvízu a zvolit správnou techniku ve sběru koňských koblížků na čas.

Keramické trofeje vítěze letošních her vyrobila chráněná dílna pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. „Na rozdíl od vás tyto krásné ceny jejich autoři nikdy neviděli," upozornil sportovce Jan Gemela.

Šíření vidláctví

Pozoruhodné je, že vidlácký sport už si našel příznivce i v zahraničí.

„V září už máme termín, kdy prostřednictvím naší italské ambasády poprvé pořádáme vidlácké neolympijské hry v zahraničí. Zpřesňují se pravidla, aby soutěž byla opravdu regulérní, pořádají se veřejné tréninky a přibývají také stále nové vidlácké disciplíny.

Například vidláci koňáci začali soutěžit v hodu vidlemi na terč za jízdy. Soutěžní dvojici tvoří vozataj, který má na starosti koně, a jeho partner, co má na starosti hod vidlemi," popsal Gemela rozmach vidláckého sportu.

Totem s věštbou

K šíření vidláctví má přispět také totem ve tvaru vidlí a indiánský stan týpí s kresbami pradávných vidláků.

„Totem jednak umožňuje indiánům konvertovat na naši vidláckou víru, ale také v kovových hrotech má schránku na věštbu. Spolupracuje s námi kartářka Kamila Bartůšková, která své předpovědi vloží do časové kapsle v hrotu vidlí, abychom se po roce mohli přesvědčit, jestli měla pravdu, co se splnilo a co ne," vysvětlil Gemela smysl totemu ve tvaru vidlí.

Kartářka Kamila Bartůšková například věští, že v roce 2015 dosáhne muzeum svého hlavního cíle: shromáždit 1111 vidlí. To bude dostatečně reprezentativní vzorek, aby budoucím generacím umožnil pochopit podstatu vidláctví.

„Obávám se, že historické vidle a informace o nich jsou zachraňovány v poslední chvíli. V současné populaci bohužel povážlivě roste procento těch, kteří o vidlích vědí houby," vysvětlil Gemela smysl Muzea vidlí.

Výsledky III. Vidláckých neolympijských her

.

Účast: startovalo celkem 11 borců a 6 borkyň

Kategorie borců

První místo získal lichnovák Stanislav Sztrnadel. Body nasbíral zejména nejrychlejším sběrem kobilinců, plným počtem bodů za znalostní Quíz a třetím nejdelším hodem vidlí do dálky (17,6 metru). Jeho žena byla v kategorii borkyň druhá. K trofeji dostal láhev piva Vidle.

Druhý byl loňský vítěz, David Kala, horník z Ostravy, který letos v Lichnově opět vyhrál hod balíku vidlema do výšky. Jeho útok na vlastní dosavadní rekord z loňska (420 cm)  ale zmařilo ulomení násady na jeho oblíbených vidlích. Na nové se už nestihl dostatečně zacvičit.

Laťka se letos zastavila ve výšce 320 cm, což je  o 10 cm více než na I. hrách v jeho podání. Hodil letos také nejdál vidlema do dálky (18,76 metrů). Při převzetí ceny projevil maximální spokojenost, protože tato trofej mu ve sbírce chyběla. Porvé byl druhý a loni byl první.

Třetí byl Honza Řemínek z Krnova, který týden před akcí v muzeu tvrdě pracoval při přípravách. Snad si v tréninku nenasadil až příliš velkou zátěž,  protože loni byl druhý. Dařilo se mu v hodu do dálky i na cíl.

Kategorie borkyň

Na první místo v celkovém pořadí stačil Lence Ticháčkové z prajzského Hlučína nejlepší čas ve sběru kobylinců a druhá pozice hodu vysokém i do dálky.

Druhé místo obsadila  lichnovačka Bohdana Sztrnadelová.

Třetí byla Renata Kopecká ze Zátora, která hodila ve své kategorii nejdál (11 m) a další body získala za Quíz a hod vysoký. Za třetí místa dostala k trofejím ve tvaru kopky hnoje vidlákovo mýdlo vyráběné speciálně pro lichnovské muzeum,  aby si někdo nemyslel, že jsou vidláci šmudlové.

Ani překonání nejvyšší laťky v hodu vysokém (170 cm) Pavlíně Konečné na madaili nestačilo.

.