Sedm studentů krnovského gymnázia se zúčastnilo mezinárodní výtvarné soutěže v Hong Kongu. Pět z nich získalo svými grafickými pracemi nejvyšší ocenění.

„Takové mezinárodní soutěže jsem se zúčastnila poprvé, když jsem se dozvěděla výsledek, byla jsem hodně šťastná," prozradila Deníku Sára Szmeková z kvarty, která v soutěži uspěla se svým linorytem Magalhaes na cestách. Sára se výtvarné tvorbě věnuje i mimo školu, od první třídy chodí také do výtvarky v krnovské Základní umělecké škole, kromě toho jezdí na koni a hraje na kytaru.

Ztvárnění světla

„Do soutěže jsme zaslali práce, které vznikaly v hodinách výtvarné výchovy, tématem bylo světlo v různých podobách. Z úspěchu jsme měli všichni samozřejmě radost," uvedla pedagožka krnovského gymnázia Janula Konstantinidu.

Výtvarné práce studentů posílá krnovské gymnázium do místních i celostátní soutěží pravidelně, této mezinárodní soutěže v Hong Kongu se škola zúčastnila poprvé. A hned napoprvé zaznamenala takový úspěch.

„Na prvních místech se umístili ve své kategorii Dita Bartoňková z tercie a Jakub Osadník z kvarty. Druhé místo patří Sáře Szmekové z kvarty, a třetí místa v obdrželi Jan Smékal ze septimy a Lucie Uhrová ze sexty," představila vítěze Janula Konstantinidu.

Varhany a krnovský kostel

Jakub Osadník si pro ztvárnění zadaného tématu „Světlo" vybral světlo dopadající na varhany ve svatovítské katedrále. Proč zrovna varhany? „Sám na varhany třetím rokem hraji, navštěvuji krnovskou ZUŠ, učí mě pan učitel Foltýn," vysvětlil svou motivaci Jakub, který navštěvuje kvartu krnovského gymnázia a na varhany hrává také v kostele.

„Jsem křesťan, takže varhany a prostředí kostela jsou mi blízké," dodal Jakub. Také třetí vítězka Dita Bartoňková si vybrala sakrální objekt, a to evangelický kostel v Krnově. „Je to papíroryt, ten kostel mám ráda, líbí se mi, jak vypadá. Když jsem se dozvěděla, že jsme vyhráli, byla jsem šťastná," komentovala svůj úspěch podobně jako Sára také Dita.

Poletíme?

Chvíli to vypadalo, že tito tři studenti do Hong Kongu dokonce pojedou. „Organizátoři soutěže nám napsali, že studenti, kteří získali první nebo druhé místo, jsou zváni na slavnostní předávání cen. Už jsme se začali těšit. Bohužel, když jsme se dotazovali na podmínky, ukázalo se, že by si vše museli zaplatit," uvedla Janula Konstantinidu.

Soutěže s názvem International Year of Light and Light-based Technologies 2015 Art and Design Competition se zúčastnili tvůrci například z Filipín, Nového Zélandu, z Evropy zaslali své práce zřejmě pouze Bulhaři a Češi. Slavnostní předávání cen se uskuteční ve dnech 19. a 20. března v Hong Kongu.

„Všem oceněným studentům blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy v zahraničí," uzavřela pedagožka.

Gabriela Mathiasová