S otevřenými ústy a též s úžasem ve tvářích sledovali bruntálští školáci vědeckou šou českého vědce britského původu Michaela Londesborougha. Vrcholem jeho dvouhodinového vystoupení byla výroba nejdražší zmrzliny na světě ze zlata, jejíž výrobě vědec napomohl tekutým dusíkem.

Snahou Michaela Londesborougha, který mimochodem báječně ovládá český jazyk, je popularizace vědy mezi dětmi a mládeží.

Zlepši si techniku

Do Bruntálu přijel vědec v rámci kampaně nazvané Svět vědy Zlepši si techniku. „Mou snahou je ukázat mladým lidem, že věda a technika nejsou nudné. Že jde naopak o velmi zajímavé a velmi potřebné obory pro nás pro všechny," řekl Michael Londesborough a dal se do svých atraktivních pokusů.

Populární formou pokusů dětem vědec a chemik nastínil, jak fungují přírodní a fyzikální zákony.

Pro demonstraci si vybral vědec zlato. Na kovadlině ukázal tvárnost kovu, ukázal, že je zlato vynikajícím vodičem, který odolává oxidaci. Na rozdíl od mědi, kterou nechal ve sklenici s octem. Z měděného plíšku poté oškrábal patinu a smíchal ji s vaječným žloutkem, čímž získal barvu, používanou starými malířskými mistry na jejich obrazech.

Během jeho šou šlehaly plameny, praskaly balonky plněné vodíkem, po podlaze se valil tekutý dusík.

Tekutým dusíkem dosáhl vědec výroby nejrychlejší zmrzliny na světě. Zmrzlina byla také nejdražší na světě, jelikož její součástí byly zlaté lamely. Dále ukázal v praxi Newtonům zákon, vzpomenul podvodné alchymisty, kterými se obklopoval císař Rudolf druhý. „Když budeme používat vědecké a technické novinky a uvádět je do praxe, věřím, že se v České republice budeme mít nadmíru dobře," uvedl Londesborough.

Závěrem šou podrobil vědec žáky testu s osmi všetečnými otázkami.

Nejvíce zaujala zmrzlina ze zlata

Zmrzlinu míchala spolu s vědcem školačka Viktorie Jurovicová, která ji jako jedna z prvních také ochutnala. „Nejvíce se mi na celé šou líbily pokusy. Myslím si, že od teďka mě chemie a fyzika budou bavit víc," prohlásil Zbyněk Volf ze 7.B.

Jeho spolužačku Míšu Plankovou zase zaujalo praskání balonku, naplněného vodíkem. „Celkově to byla velmi akční podívaná. I ta zmrzlina ze zlata mi chutná, je čokoládová, výborná," pokyvovala školačka.