O několik dní dříve zde proběhla vernisáž tradiční Mezinárodní dětské výstavy Lidice 2016. Zúčastnila se jí také studentka krnovského gymnázia Sára Szmeková, která si do Lidic přijela převzít nejvyšší ocenění výstavy Lidická růže.

Cenu získala za grafické zobrazení Jana Ámose Komenského, tématem letošního 44. ročníku soutěže byla škola a vzdělávání. „Jedná se o mimořádný úspěch vzhledem k tomu, že soutěže se zúčastnilo přes 18 tisíc dětí ze 77 zemí. Pro expozici se vybíralo asi 1400 prací," uvedla pedagožka krnovského gymnázia Janula Konstantinidu. Medaile a diplomy Lidická růže si při příležitosti slavnostního otevření výstavy 31. května převzalo 55 žáků českých škol. Krnovská gymnazistka byla mezi nimi. „Mám velkou radost, na vernisáži byla skvělá atmosféra, každý dostal mimo jiné hrneček s natištěnou fotografií svého oceněného obrázku, je to hezká památka," podělila se o své pocity Sára Szmeková.

Mladým výtvarníkům při předávání osobně gratulovaly osobnosti českého školství a kultury: ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, náměstek ministerstva kultury Vlastislav Ouroda, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a náměstkyně ministerstva zahraničních věcí Ivana Červenková.

Mezi hosty vernisáže nechyběla také Marie Šupíková, která je jedním z přeživších lidických dětí. V době lidické tragédie jí bylo necelých deset let, byla umístěna na převýchovu do německé rodiny. Ze 105 lidických dětí přežilo jen 17. Devět dětí bylo adoptovaných v Německu a osm nejmenších čekalo v kojeneckém ústavu.

Oběti lidické tragédie měly na paměti i děti z Malé Morávky. Žáci místní Školičky základů umělecké práce obdarovávají vlastnoručně vyřezanými Anděly pro lepší svět osobnosti a instituce, které jsou spojeny s obranou světového míru. Svým andělem malí řezbáři obdarovali už před rokem také Lidický památník. Anděla pro Lidice děti ztvárnily v podobě tamních válečných dětí.

GABRIELA MATHIASOVÁ