Společnost Vincenze Priessnitze chce nyní v jesenických lázních vybudovat zařízení, kde by si lidé mohli užívat proslulé procedury celoročně.

Již pět let se na svahu nad jesenickými lázněmi rozkládá venkovní balneopark. Během krátké doby se stal jedním z hlavních turistických lákadel regionu. Při slunečních dnech v letním období bývá doslova obležen lidmi. Návštěvníků se zde střídají tisíce.

„I hosté z Rakouska a Německa sem jezdívají speciálně kvůli prohlídce balneoparku. Bývají uchváceni tím, co se nám zde podařilo vybudovat. I když se tato věc zdá velmi jednoduchá, ve světě nemá obdoby," konstatoval Jaroslav Novotný, předseda Společnosti Vincenze Priessnitze. Ta v roce 2010 vodní zahradu postavila.

Jednou z mála nevýhod balneoparku je skutečnost, že jej lidé mohou využívat zhruba jen šest měsíců v roce, a to od dubna do října. Společnost chce Priessnitzovy procedury lidem nabídnout celoročně, hodlá proto vybudovat kryté zařízení. Za tímto účelem plánuje zrekonstruovat bývalý lázeňský balneoprovoz u budovy Mír, který je přes deset let nefunkční.

„Kromě Priessnitzových procedur tam bude část zaměřená na klasickou vodoléčbu a také sekce věnovaná bazénovým komplexům," poodhalil plány Jaroslav Novotný.

Zařízení tak bude kombinovat léčebné zaměření a vyžití typu aquaparku.

Vybudování vnitřního balnea by měla z velké části zaplatit dotace. Společnost za tímto účelem navázala spolupráci s městem. „Spolupracujeme na významném česko-polském projektu. Nový vnitřní balneoprovoz by mohl v lázních vzniknout, pokud se projekt povede realizovat," sdělil starosta Jeseníku Adam Kalous.

Zda bude projekt úspěšný či nikoli, bude jasné v polovině letošního roku.