Změny se týkají především úhrady drobných oprav v bytě a rozúčtování nákladů na vytápění mezi sousedy v jednom domě. Asi nejdůležitější změnou, která se dotkne každého krnovského nájemníka, je změna v rozúčtování nákladů na vytápění.

Víc zohlední spotřebu tepla

„Dříve tvořila základní složka nákladů na vytápění ve zúčtovací jednotce čtyřicet procent a zbytek se účtoval podle spotřeby. Od letošního roku se tento poměr mění na 30:70. To znamená, že se více bude zohledňovat skutečná spotřeba tepla. Změnu ale nájemníci najdou až ve vyúčtování za rok 2016, tedy až v příštím roce," popsala změny ve vyúčtování tepla vedoucí krnovského odboru správy majetku města Lenka Andršová.

Co je pracovní činnost

Nově byl také vymezen pojem „pracovní činnost". Je to důležitá změna, protože délka pracovní činnosti hraje důležitou roli v bodovacím systému, pokud někdo zažádá o městský byt s pevně stanoveným nájemným.

„Pracovní činností je zaměstnanecký poměr a práce osoby samostatně výdělečně činné. Nově také práce na základě uzavřené dohody o pracovní činnosti, která nahradila dřívější pojem „jiný pracovně právní vztah". Ten si totiž mnozí žadatelé vysvětlovali tak, že stačí přinést například dohodu o provedení práce, kterou jsme ale nemohli akceptovat," doplnila Lenka Andršová.

Opravy v bytě

V aktuálním opatření obce už krnovští nájemníci nenajdou zmínku o pravidlech při provádění oprav v bytě.

Tuto záležitost už nemusí řešit jednotlivá města a obce, protože od ledna 2016 platí nařízení vlády, které vymezilo pojmy „běžná údržba" a „drobné opravy" v souvislosti s užíváním bytu.

„Podle něj si drobné opravy do výše tisíc korun hradí nájemce. Tento limit se oproti našemu vnitřnímu předpisu, podle kterého jsme postupovali v minulosti, zvýšil o 500 korun," vysvětlila tuto změnu vedoucí krnovského odboru správy majetku města Lenka Andršová.

Co je to opatření obce

Pravidla v nájemních bytech určuje takzvané „opatření obce".

Nařízení obce pro poskytování bydlení v nájemních bytech obsahuje podmínky získání a trvání nájemního vztahu, stanovuje pásma pro výpočet nájemného, členění bytového fondu města, výši nájemného i podmínky výměny bytů.

V Krnově je opatřeno čtyřmi přílohami, které detailně popisují pravidla pro rozúčtování plateb spojených s užíváním bytů a prostor pro podnikání, řízení obálkovou metodou, postup při podání výpovědi nebo obnovení nájemního vztahu. Přílohou je také domovní řád.