DOBOVÝ VZHLED

Dílo významného krnovského rodáka, architekta Leopolda Bauera, prochází postupnými opravami od roku 2008. Letos krnovská radnice investuje do oprav 2,1 milionu korun.

„Součástí akce je oprava štukové výzdoby, montáž ozdobných kazet na stěny a instalace dobových svítidel. Sál tím získá dobový vzhled," uvedl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek Městského úřadu Krnov.

PŮVODNÍ OSVĚTLENÍ SE NEDOCHOVALO

Zatímco tyto změny budou patrné na první pohled, další práce, které v současné době v sále probíhají, už tak viditelné nebudou. Přitom právě ony jsou podle vyjádření Vlastimila Štveráka příčinou rozsáhlé rekonstrukce. Řešit se musel stav elektroinstalace a osvětlení.

„Elektrorozvody vyžadovaly neustálé opravy, rovněž osvětlení bylo nedostatečné a navíc neodpovídalo současným normám. Při řešení této situace bylo dohodnuto s památkáři, že se do sálu nainstalují repliky lustrů, které by se co nejvíc podobaly původním, navrženým Leopoldem Bauerem," uvedl Vlastimil Štverák.

Lustrů bude celkem pět. „Zavěsí se na strop, tak jak to bylo v minulosti. A repliky to budou proto, že se původní lustry a také boční světla nedochovala," vysvětlil Vlastimil Štverák.

MÍSTO PRO OBYVATELE

S novou elektroinstalací zároveň dochází k úpravě jeviště a portálu.

„Budou odstraněny stávající nevkusné dřevěné kazety a konstrukce portálu bude obložena a upravena tak, aby korespondovala s pilastry a šambránami sálu, čímž se veškerá štuková výzdoba sálu sjednotí," upřesnil Vlastimil Štverák.

Člen komise Rady města pro architekturu a urbanismus Roman Anderle (NEOS, Krnovští patrioti) opravy Střeleckého domu vítá.

„Jsem nadšen, že město Krnov nachází prostor pro tyto investice a věnuje tak významným stavbám ve městě pozornost. Máme zde celou řadu budov, které si postupnou stavební péči zaslouží a Střelecký dům je určitě jednou z nich už z toho důvodu, že se v něm i v jeho okolí daří udržovat mnohé aktivity pro obyvatele našeho města," uvedl pro Deník.

Střelecký dům: co se opravilo od roku 2008
>> Rekonstrukce cukrárny a plynové přípojky
>> Položení nové venkovní kanalizace
>> Oprava severní a jižní terasy
>> Výměna části oken
>> Renovace parketových podlah
>> Výměna hlavních vstupních dveří za přesnou repliku původních
>> Oprava části střechy
>> Úprava zpevněných ploch před budovou
>> Nové oplocení zahrady
>> Oprava venkovního pódia

Co ještě Střelecký dům čeká:
>> Dokončení výměny oken
>> Oprava omítek
>> Nový nátěr budovy

Gabriela Mathiasová