V Bruntále je známý především jako amatérský fotograf a zakladatel projektu Invekto, který neudělá ani krok bez kovbojského klobouku.

Invekto je jeho uměleckým vyjádřením, v němž kombinuje ženský půvab a krásu broušených drahokamů. Josefa Poláška znají občané města i České republiky z působení v televizních soutěžích O poklad Anežky České nebo Nic než pravda.

Finalistka polské miss

Přestože svérázný umělec z Bruntálu dělal, co mohl, v okrese stiženém jednou z nejvyšších nezaměstnaností práci nalézt nemohl. Tak se přesunul do Prahy.

„Stále fotím dívky, modelky. Fotím šperky a na projekty Invekto speciálně šperky z perel šperkařky Martiny Benediktové," řekl Polášek při návštěvě bruntálské redakce Deníku. Renomovaná šperkařka půjčuje šperky například do videoklipů zpěváků Noida Bárty nebo Petra Koláře.

Stejná šperkařka poskytla doplňky pro fotografování finalistky loňské polské miss Patrycje Forszpaniak. O ještě větší krásu modelky se během fotografování postarala vizážistka Petra Smítková.

Polská modelka se ocitne také na obrázcích Poláškova Invekta. Další jeho projekt se jmenuje Memory. Jedná se o projekt, který se váže k památným místům v Praze. Pracuje s dívkami, které se věnují baletu nebo tanci, ať už na amatérské nebo na profesionální úrovni.

Objevuje se ve filmech

Josefa Poláška zaměstnávají rovněž čeští i zahraniční filmaři.

Objevuje se v komparsu snímků pro českou televizi s názvem Jan Hus, před pár dny si zahrál i ve francouzském akčním filmu Transportér. Před časem soutěžil v Taxíku, pro britskou televizi BBC natáčel pokračování Tří mušketýrů. „Točil jsem pro TV Barandov s Vlaďkou Erbovou. Jelikož jsem před rokem fotil její dvojnici a řekl jsem, že se mi líbí víc, nepodala mi ani ruku," prozradil Polášek.

Dotazy a průzkumy

Poslední doplňkovou činností Josefa Poláška v Praze je práce pro telefonické průzkumy, jež se týkají voleb či poslechu rádií. Podobné činnosti se věnoval již v roce 2007 v Krnově. Jen tehdy chodil s papírovým dotazníkem, a dnes pracuje s tabletem.

„Průzkumy mě baví, hlavně se mi líbí, že se tím trénuji v komunikaci s lidmi. Jsem nyní víc schopen odhadnout, jak kdo reaguje, sluch mám o mnoho citlivější," dodal Polášek. Po Bruntále se mu i přes vysoké výdělky v Praze stýská, proto se každý měsíc vrací za rodiči a kamarády. I když peníze nejsou všechno, pro život jsou přece jen nezbytně potřebné.