Při provozu plynových spotřebičů v domácnosti, jakými jsou karmy či kotle na plynná paliva, hrozí únik tohoto nebezpečného plynu, ale i zemního plynu nebo propan butanu. Hasiči bohužel stále více zasahují u případů, kdy členy domácností plyny minimálně přiotrávily.

Je možné se chránit při nežádoucím úniku těchto plynů? „Ano. V současné době jsou na trhu dostupné detektory plynu. Ty reagují na vznik nebezpečné koncentrace plynů, které se mohou v domácnostech vyskytovat," nastínil možnost řešení preventista a vyšetřovatel bruntálského hasičského profesionálního sboru Antonín Ušela.

Pro správnou funkci je nutné vybrat vhodný typ detektoru tak, aby reagoval na požadovaný plyn, ale rovněž dbát na správnou instalaci a umístění detektoru.

Pokud jde o lehký plyn, který stoupá směrem ke stropu, detektor je nutné instalovat na stěnu místnosti.

Co se týká plynu těžkého, klesajícího k podlaze, umístíme detektor blíže k podlaze. Detektory mohou být napájeny devíti voltovou baterií nebo častěji je napájen ze sítě.

„Hlásiče oxidu uhelnatého (CO) chrání vás a všechny živé organizmy před smrtícím plynem. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako např. bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu," vysvětlil Antonín Ušela.

Vzhledem ke zrádnosti plynu CO profesionální hasiči doporučují umístění detektoru zejména k domácím kotlům a karmám. Do vlhkého prostředí takové zařízení nepatří.

Detektory CO musí být certifikovány. Cenově se detektory pohybují v řádech stokorun, a i tak lehce dostupné zařízení může zachránit lidské životy.