VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Týden polské kuchyně skončil přestřižením pásky

Město Albrechtice, Prudnik /FOTOGALERIE/- Studenti Střední školy zemědělství a služeb zamířili během pátečních odpoledních hodin na polskou střední školu Rolnickou v Prudniku, aby ukončili téměř roční projekt tradiční česko–polské kuchyně.

1.3.2010
SDÍLEJ:

Studenti a pedagogové z Albrechtic a Prudniku si během spolupráce vyměnili řadu bohatých zkušeností.Foto: Andrea Černá

Přestřižením pásky byla otevřena nově zrekonstruovaná odborná učebna pro studenty prudnické hotelové školy, kde právě do svého konce vyústil Týden polské kuchyně.

Studenti a mistři odborného výcviku z albrechtické střední školy ve spolupráci se svými polskými kolegy prezentovali připravené tradiční polské pokrmy formou slavnostního oběda, kterého se zúčastnili také přizvaní hosté nejen z polské strany, ale i z Města Albrechtic, například starosta Luděk Volek a místostarostka Jitka Hanusová. Poté proběhla hodnotící konference, která zmapovala celý projekt a jeho výstupy a představila tak Malou kuchařku české a polské kuchyně.

Příhraniční kuchařský výlet byl tímto oficiálně ukončen. Tato již pětiletá spolupráce mezi Střední školou zemědělství a služeb, Město Albrechtice a Střední rolnickou školou v Prudniku vyústila v realizaci myšlenky poznání a prohloubení tradic Opolského vojvodství a oblasti Osoblažska prostřednictvím aktivní účasti žáků a pedagogických pracovníků oboru Hotelnictví a Kuchař, číšník pro pohostinství na přípravě pokrmů tradiční české a polské kuchyně.

Projekt byl uskutečněn v několika částech od 1. ledna loňského roku do 26. února a byl zaměřen na jazykovou přípravu, přípravu technického zázemí a výukových materiálů, zlepšení vybavenosti odborných pracovišť, kde probíhala praktická část projektu především Týden české kuchyně a Týden polské kuchyně.

Hlavním cílem projektu bylo prohloubení přeshraničních vazeb formou spolupráce žáků a pedagogů středních škol Euroregionu Praděd v oblasti gastroslužeb, prostřednictvím vlastní praktické činnosti účastníků projektu, poznáním historie, kulturních tradic a zvyklostí jednotlivých partnerských zemí, seznámení se s moderními trendy v oblasti hotelnictví a prohloubení odborných kompetencí potřebných pro uplatnění na česko-polském trhu práce.

Autor: Anna Stramová

1.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Sledují zápach asfaltu

Čechomor

Hvězdný program hudebních slavností: lístky jsou už k mání

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Colours Agrofert

V době, kdy se světem rozléhaly rockové ozvěny hippie generace Woodstocku a punkoví rebelové chaoticky protestovali proti fašismu, komunismu, rasismu, kapitalismu, válce, komerci a politice, byla u nás vrcholem spontánní pospolitosti folková scéna v čele s Portou.

Kolomý dvanáctý v cíli Hedvábné stezky

Jezdec kamionu týmu Tatra Buggyra Racing Martin Kolomý ze Starého Města u Bruntálu nakonec Rallye Hedvábná stezka vedoucí z Ruska do Číny dokončil jako dvanáctý.

Skupina In-Motion umělecky vyjádřila téma Osvětimi

Taneční skupina In-Motion z Bruntálu nedávno ztvárnila v divadle taneční představení Osvětim, cesta do pekla. Podle slov trenéra a choreografa Robina Valáška je důležité, aby se o tomto tématu vědělo.

V lese čekali golem, lapkové i rýžování zlata

Jesenické lesy v okolí Vrbna pod Pradědem a Rejvízu na dva prázdninové dny výrazně ožily. Lesní slavnosti Lapků z Drakova přilákaly o víkendu tisíce návštěvníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení