„My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám…" S touto koledou se začátkem nového roku vyrazili koledníci Tříkrálové sbírky do ulic měst a obcí v celé republice a Krnov, Bruntál ani přilehlé obce a města nejsou výjimkou.

Tři králové zde mívají úspěch

Koledníci u prahů domácností a na náměstích předají poselství o narození Božího syna, popřejí lidem šťastný nový rok, zazpívají koledy, rozdají drobné kalendáře na rok 2016 s letošním mottem a přitom poprosí o příspěvky do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR.

Tříkrálová sbírka bývá na Krnovsku, Osoblažsku, v Krnově a v Bruntále úspěšná. V roce 2015 se podařilo koledníkům vykoledovat téměř 391 tisíc korun, což bylo o 20 tisíc korun více než v roce předchozím.

„Jestli tuto částku překonáme, se uvidí v polovině ledna, po skončení sbírky. Ať už se tak stane, či nikoliv, budeme velice rádi, když ve svých domácnostech vlídně naše koledníky přivítáte a prostřednictvím sbírky přispějete na společnou pomoc mnoha potřebným.

Nikdo z nás neví, kdy ji budeme potřebovat. Počítáme s vaší pomocí, bez které se neobejdeme i v roce 2016. Děkujeme, že nám pomáháte, abychom i my pomáhali," řekla ředitelka Charity Krnov Monika Dudová.

Počátek sbírky

Tradiční akce se letos koná již pošestnácté. Sbírka oficiálně začala na Nový rok a potrvá až do 14. ledna, tento pevně stanovený termín sbírky platí od roku 2010.

Jednotlivé obce a města však v rámci tohoto termínu koledníci navštíví podle místních podmínek a uvážení organizátorů sbírek, na počátku sbírky požehnají koledníkům zdejší kněží. Koledníci pak obejdou jednotlivé obce, zazpívají lidem koledy, nabídnou jim možnost přispět na dobrou věc.

Koledníci podle přání obyvatel domu nakreslí posvěcenou křídou na dveře známé iniciály K+M+B, což znamená „Kristus kéž žehná tomuto domu".

Pozor na podvodníky

Organizátoři předem upozorňují, aby si lidé dávali pozor na případné falešné koledníky. Kasička Charity je vytvořena z plastového, nahoře důkladně uzavřeného válce s drobným otvorem pro vhazování mincí nebo bankovek a nese klasické červeno-bílé logo české Charity.

Praví koledníci s sebou navíc nosí i drobné dárky, jako jsou cukry do kávy a kalendáře s citátem pro letošní rok sbírky. Letošním mottem je úryvek z písně Bože, chválíme Tebe: „Když se vše ve světě mění, ty sám jsi bez proměny."

Charitní tříkráloví koledníci se také na vyžádání mohou prokázat průkazkou plnou mocí.

Sbírky v regionu

Ve zdejším regionu zajišťují sbírku dvě Charity. Charitu Krnov podpoří obce a města spadající pod Římskokatolickou farnost Bruntál.

„O koledování se zde v Bruntále i letos postará Základní škola Amos. Kdo nebude zastižen a chce přispět, může ještě přijít do našeho farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde budeme mít sbírku také," sdělil Karel Peschke, pastorační asistent farnosti Bruntál.

Na Charitu Odry zase přispějí obce z Římskokatolické farnosti Vrbno pod Pradědem nebo Malá Morávka. Koledovat k obyvatelům měst a vesnic přijdou děti z farnosti nebo další dobrovolníci, kteří se do této akce chtěli zapojit.

„Koledovat půjdeme společně s dobrovolníky zdejší farnosti, přihlásili se jak děti, tak dospělí. Uvidíme, jak to zvládneme a stihneme," oznámil Miroslav Horák, farář Římskokatolické farnosti Vrbno pod Pradědem.

Výtěžek sbírky

Z výnosu této akce bývají podpořeny stovky projektů, zvláště v místech, kde sbírka probíhá. Jsou zaměřeny na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a jiným potřebným skupinám lidí.

Desetina výnosu je pak každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí a pět procent výtěžku bude v souladu se zákonem použito na zaplacení organizace sbírky. „Pomozte nám, prosíme, svým příspěvkem pomáhat těm, kteří se bez naší pomoci neobejdou," vyzval všechny dárce ke štědrosti Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR.

Tříkrálový koncert

Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, který se v přímém přenosu České televize uskuteční v neděli 10. ledna od 18 hodin. V průběhu koncertu budou odvysílány reportáže s příklady, kde všude „tříkrálové peníze" pomohou.

Přenos opět moderují rozhlasová a televizní moderátorka Martina Kociánová a herec Jan Čenský.

Miriam Opletalová