VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tělocvična zavoněla dobrotami z celého kraje

Město Albrechtice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Druhý ročník soutěže Potravinářský výrobek roku 2009 se odehrál v tělocvičně zdejší Střední školy zemědělství a služeb.

26.10.2009
SDÍLEJ:

Porotě gastronomické soutěže Potravinářský výrobek roku 2009 můžeme její práci jen závidět.Foto: Anna Stramová

Ochutnávat a hodnotit masové i mléčné dobroty, biopotraviny a dokonce i alkoholické nápoje byla milé povinnost devítičlenné odborná poroty, která zasedla v tělocvičně Střední školy zemědělství a služeb v Městě Albrechticích.

Čtyřicet tři statečných

Letošní ročník soutěže libých vůní, chutí a kulinářských variací odstartovalo již v červnu příjímání přihlášek. Uplynulý týden se na škole začaly scházet přihlášené vzorky potravin. Hlavní část soutěže vypukla v pátek 23. října, kdy nad dobrotami zasedla odborná komise hodnotitelů v čele s předsedou Josefem Jandáskem, vývojovým potravinářským technologem. Pozvání na tuto ojedinělou událost přijal i Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu.

Do celé soutěže se přihlásilo celkem čtyřicet tři výrobků z celého moravskoslezského kraje. Gurmánské jazýčky znalců ochutnávaly a hodnotily pekařské i cukrářské výrobky, studenou kuchyni, alko i nealko nápoje, masné výrobky a dokonce i ovoce a zeleninu. Hodnotilo se podle několika kritérií. Důležitá byla nejen chuť, ale také vzhled, vůně, originalita výrobku, použitý materiál, způsob výroby a také celá obalová technika. Bodovalo se na škále od nuly, která znamenala propadák, až po absolutní desetibodovou špičku.

Výsledky? Ještě si musejí počkat

Zdejší region produkuje také úspěšné biopotraviny. Jaké? Podívejte se zde.

„Hlavní podmínkou soutěže byla účast fyzické nebo právnické osoby, která vyrábí potravinářské výrobky ze sta procent na území Moravskoslezského kraje,“ prozradila zástupkyně ředitele Střední zemědělské školy Andrea Černá.

„Výsledky nebudou oproti loňskému roku vyhlašovány v ten samý den ale oficiální verdikt padne až 27. října,“ informoval předseda komise Josef Jandásek. Vítězové v jednotlivých kategoriích obdrží finanční částku pěti tisíc korun. Vítěz celé soutěže a držitel ocenění Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2009 bude obdarován finanční částkou ve výši dvaceti tisíc korun.

Autor: Anna Stramová

26.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Myslivci v Razové připravili pochutnání na jídlech se zvěřiny.
8

OBRAZEM: Zvěřinové hody v Razové

Sečení borůvčí ve Velkém Kotli a na Petrových kamenech v Jeseníkách
8

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Děti narozené v krnovské nemocnici

Vážení čtenáři a rodiče, díky vstřícnosti krnovské nemocnice vám přinášíme pravidelně každý týden na našich stránkách fotografie nejmladších obyvatel regionu.

Dobré srdce Krnova: hudba, rampa i parkourové hřiště

V sobotu se na krnovském náměstí odehraje zábavné odpoledne Dobré srdce Krnova. Program začíná v 15 hodin koncertem a autogramiádou Johnyho Machette a Ezyho a ukončí ho kolem 22 hodin koncert Janka Ledeckého.  

Krnovští fanoušci vojenské historie se předvedou na bojišti se svým kanónem

Krnovský Klub vojenské historie KVH Maxim oblékne uniformy Wehrmachtu a se svým kanonem vyrazí do bitvy. U Králík dnes začíná akce Cihelna, která nás vrátí k válečným událostem v roce 1945.

Renesanční zámek v Branticích je na prodej

V těchto dnech se v nabídce realitní kanceláře objevila nabídka renesančního zámku ze 16. století v Branticích. Reprezentativní objekt s 31 místnostmi po částečné rekonstrukci je k mání za 16 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení