„Přijede auto, otevřou se dveře, vyběhne z nich pes, auto odjede a my se pak musíme starat. Nebo si všimneme, že je v obci na ulici cizí pes. Pro lidi, kteří psy takto vypouští je to jednoduché řešení, protože nemusí platit za útulek," uvedl. Policie odchyt neprovede a městská policie nemá Úvalno ve své kompetenci, takže psy odchytává Tomáš Schulz z útulku ve Slezských Pavlovicích nebo starosta Radek Šimek.

„Povětšinu to jsou ochočení psi zvyklí na člověka nebo štěňata, takže k nim stačí jen přistoupit a vést je. Psa dáme buďto do útulku, čemuž se ale snažím vyhnout, protože to obec stojí peníze, nebo si ho někdo od nás vezme k sobě. Dalo by se říci, že každý člověk z Úvalna má psa, ke kterému přišel tímto způsobem," sdělil starosta Úvalna Radek Šimek. Za minulý rok se v Úvalně vyskytlo deset případů opuštěných psů, v letošním roce čtyři.

Žena s velkým srdcem pomáhá

Heleně Mikulcové z Krnova není osud nalezených psů lhostejný. S Radkem Šimkem je v kontaktu přes dva roky. Na internetu denně nabízí opuštěné psy, včetně úvalenských, kterým se snaží najít nového pána i domov. Daří se jí v tom. Za roky její činnosti zná Helenu Mikulcovou spousta lidí, kteří se jí sami ozývají.

„Často jsem si všimla, kolik psů je v útulcích a mnozí pobyt v nich snáší dost špatně. Po adopci své fenky jsem se rozhodla zajišťovat opuštěným psům domov. Vedle Krnova spolupracuji i s Bruntálem. Nalezení psi končí u mě, zatímco jim hledám nový domov. Dříve nebo později se pro psa nový majitel najde, což mě velmi těší," vyjádřila se ke své činnosti zachránkyně psů Helena Mikulcová.