Jaroslav Němec z Prostějova snese přirovnání s názvem filmu Kantor ideál. Je pedagogem tamního Cyrilometodějského gymnázia a mateřské školy, který se výchově a obstarávání zábavy dětem věnuje nejen během školního roku, ale také o prázdninách.

Výlety na Praděd, do Karlovy Studánky nebo na Rejvíz byly každodenní součástí pobytu malých táborníků. Oblíbenou destinací je i Žárový vrch.

Není nad pobyt na čerstvém vzduchu

Letošní letní prázdniny trávil pedagog společně s dětmi v Jeseníkách. „U vás v Jeseníkách trávíme nejen letní, ale i zimní prázdniny, pořádáme tady různé kurzy. Pro nás Prostějováky je tu v horách výborné a čisté ovzduší, pro zdraví začínáme od rána sportovat," řekl učitel Jaroslav Němec.

Jen co se studenti ráno probudili, protáhli svá těla při rozcvičce. Pak ustlali postele a už se těšili ke stolu na snídani, kterou si sami hromadně připravovali. Po umytí nádobí mládež prohlížela bicykly, zda by se na jejich vybavení a konstrukcích dalo ještě něco vylepšit, případně opravit před další jízdou po Jeseníkách.

„Poté si prostě jenom tak vyjedeme či vyjdeme po svých do krásné přírodní scenérie. Vážíme si pohledů z Annabergu po okolí, téměř dohlédneme k nám domů. I Valašsko a Beskydy jsou vidět," konstatoval Němec.

Poté přišel na řadu oběd, nastal čas her, soutěží i opékání a zpěvu u táboráku.

Schody našla po letech

Zážitků za ta léta, kdy jezdí do Jeseníků, má Jaroslav Němec nespočetně. Třeba s turisty, kteří se ubytovali v Karlově Studánce a dopřáli si výšlap na Annaberg.

„Jedna paní přišla za mnou, a říkala: pojďte, já vám něco ukážu. Měla fotku, na níž je zvěčněná u vedlejší chatky na schodech. A ty schody se zachovaly do dnešních dnů. Paní byla velmi ráda, že se na ně může opět po desítkách let posadit a opět vyfotit," vzpomínal prostějovský učitel.

Letní táborničení představuje pro pedagoga více než pasivní ležení na louce či u vody, mladým se snaží vštípit lásku k přírodě, k sobě navzájem.

„Právě to, že tu nemáme žádný luxus, nutí studenty odpoutat se od počítačů. Pobyt umožňuje zažít něco tvořivého, sportovního. Každý pobyt se nese v duchu nějaké myšlenky: letos o pověsti o skřítkovi Gilovi z Rejvízu," prozradil učitel.