Připomínkovou akci připravila Československá obec legionářská.

ČEŠI STÁLI PROTI ČECHŮM

„Bitva trvala asi půl dne. Nakonec stála život 234 padlých, těžce zraněných a nezvěstných. Obec legionářská přišla s tím, že na všech místech, kde se narodili legionáři, se zapálí na jejich památku svíčky.

Zapalují se ale i za ty, kdo padli na straně rakousko-uherské armády, protože i tam bojovali naši čeští a slovenští vojáci, těch padlo asi 150,“ řekl Antonín Zgažar, předseda bruntálské jednoty Obce legionářské. Ta sdružuje potomky legionářů.

ZA VŠECHNY PADLÉ

Na hřbitově v Bruntále se svíčky rozhořely u společného hrobu 29 vojáků z první světové války. „Je to za všechny padlé, nejen v bitvě u Zborova, ale celé první světové válce,“ prohlásil Antonín Zgažar. Dodal, že k akci se připojila většina jednot Obce legionářské, ale i obecní úřady, a to nejen v České republice, ale i na Slovensku, v Chorvatsku, Rakousku, Německu.

Svíčky se zapalovaly v místech narození účastníků bitvy. Pokud z daného místa žádný legionář nepocházel, zapálila se svíčka symbolicky za jiného vojáka. „V Bruntále nemáme nikoho, kdo by se bitvy u Zborova zúčastnil, tak zapalujeme svíčku za Josefa Vasila Němce, což byl český voják, který padl v řadách legionářů.

Neznáme jeho místo a datum narození, takže nám přidělili symbolicky tady tohoto vojáka,“ vysvětlil Antonín Zgažar.

ÚSMĚVNÁ NÁHODA I SYMBOLICKÝ VÝZNAM

Byla to nechtěná souhra náhod, ale ve svém důsledku velmi symbolická. V Bruntále žilo v období první světové války převážně německy mluvící obyvatelstvo. Nyní zde uctili památku oběti Němce. Připomíná to úsměvně situaci ze hry Divadla Járy Cimrmana, kterou napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Hra se jmenuje Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909.

Náčelník výpravy Karel Němec tam říká: „Po měsících útrap a strádání nadešla konečně vytoužená chvíle, kdy na tomto nejsevernějším bodě naší zeměkoule stanul Čech. Je to sice poněkud zkaleno tím, že jsem Němec. Ale jen jménem. Srdcem, hlavou i těmato nohama jsem Čech.“