Poznal zde řadu přátel. Zůstal s nimi přes internet ve spojení i když Ukrajinci v euforii mávali evropskými vlajkami a fandili demonstrantům v Kyjevě. Od té doby Ondruška navštívil Ukrajinu s kamerou čtyřikrát.

Natáčel na Majdanu i na východě pár kilometrů od bojové linie mezi separatisty a ukrajinskou armádou. O svých zážitcích bude Luděk Ondruška vyprávět dnes, v úterý 16. prosince od 19 hodin v Krnově v Rodinné kavárně na Dvořákově okruhu.

Společně s ním zde představí své zkušenosti také fotograf Ivo Dokoupil z Radimi, který organizuje humanitární pomoc Ukrajině jako pracovník Člověka v tísni.

POZNÁMKA: Potřebují pomoc

Cestovatel Ivo Dokoupil kdysi jezdil na Ukrajinu jako průvodce, pak rozjel projekt značení turistických stezek na Krymu a na Podkarpatské Rusi. Kameraman Luděk Ondruška se tam poprvé vypravil náhodou zaznamenat středoškolskou soutěž.

Oba byli natolik zasaženi atmosférou převratných změn, že nedokázali zůstat doma, ani když se proevropský mejdan změnil v bojiště, když Rusko anektovalo Krym nebo když na východě začali obsazovat úřady separatisté.

Já znám Ukrajinu jen z televize. Proto mě při setkání s Dokoupilem a Ondruškou v bezpečí krnovské kavárny jako první napadla otázka, zda je na dobrodružných výpravách chrání neprůstřelné vesty nebo aspoň přilby. Jen se usmáli představě, jak by se v takovém brnění vyjímali mezi místními, mezi ženami, seniory a dětmi.

Půl milionu civilistů nezbývá nic jiného než vést každodenní „všední" život za zvuku výstřelů a výbuchů na dohled od bojové linie.

Oba vzpomínali, jak složité bylo vysvětlovat Ukrajincům postoje Čechů k událostem na Ukrajině, když z médií většinou znají jen výroky prezidenta Miloše Zemana. Nebo jak se při obraně ukrajinského území setkávají lidé, kteří na Majdanu stáli proti sobě na opačné straně ideové i skutečné barikády.

Zatímco politici diskutují, zda Rusku přitvrdit nebo zmírnit sankce, na Ukrajině začíná zima. Statisíce lidí naléhavě potřebují pomoc. Právě teď.