Do haly krnovského nádraží se v současnosti nedostanete, prostor před vstupem je ohrazen plotem. Nádraží je přístupné přes podchod, pro jízdenku si zajdete po vnějším nástupišti k okýnku.

Pracoviště informací funguje v omezeném režimu, mimo provoz je stávající WC, v případě potřeby ale můžete použít přistavené mobilní WC („toiky“), neposkytuje se služba úschovny kol. Rekonstrukce začala 1. srpna a má trvat šest týdnů.

„Opravy vítám jako všechno, co vede k lepšímu. O tom, že se to chystá, jsem ale nevěděla,“ uvedla Krnovanka, která včera v poledne čekala na nástupišti na příjezd vnuka z Opavy.

A co vše se bude opravovat? Rekonstrukce zahrnuje opravu střech budovy i nástupiště, natře se dřevěná konstrukce zastřešení, opraví zpevněné plochy před hlavním vchodem do budovy a omítky, dokončí se výměna dveří a rekonstrukce místnosti pokladen i WC pro veřejnost.

Poslední úpravy byly na hlavním krnovském nádraží provedeny v roce 2013 a 2015.

Vedení města vyvíjelo iniciativu a obracelo se v posledních dvou letech na vlastníka obou krnovských nádraží, Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), s žádostmi o rekonstrukci. Odpověď přišla v únoru letošního roku.

"S přihlédnutím k modernizaci úseku Opava-východ – Krnov, která byla dokončena v loňském roce, jsme výpravní budovu železniční stanice Krnov zařadili do plánu oprav, a to na rok 2017 a 2018,“ sdělil představitelům města zástupce SŽDC Tomáš Drmola s tím, že cílem rekonstrukce je stabilizovat stavebně technický stav budovy, vylepšit celkově její vzhled a především zlepšit podmínky pro cestující.

A druhé krnovské nádraží? Cvilínská železniční stanice si na rekonstrukci zatím počká. „Tomáš Drmola v dopise uvedl, že studie na případnou celkovou rekonstrukci budovy se bude tvořit v roce 2018. Teprve na jejím základě bude posouzeno, zda bude budova zařazena do plánu investic, nebo bude provedena její celková oprava,“ informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

„Pokračujeme v úsilí a snažíme se zajistit, aby studii rekonstrukce cvilínského nádraží zadalo SŽDC už letos,“ komentoval situaci místostarosta Michal Brunclík.

GABRIELA MATHIASOVÁ

Osoblažka nabízí úžasné zážitky pro celou rodinu.
Na Dožínky můžete jet dvěma parními vlaky