Chomýž Protože stavba severovýchodního obchvatu Krnova má začít v Chomýži, rozhodli se místní občané navštívit zasedání zastupitelstva, zda jim někdo termín ohlášený v letáku ŘSD potvrdí. ŘSD ho totiž v letáku uvedlo jen jako předpoklad.

„Předpokládané zahájení stavby je 13. 4. 2017 v případě, že se neodvolá nikdo z neúspěšných uchazečů o zakázku. Tento leták byl aktualizován v únoru 2017. Jelikož výstavbu významných dopravních komunikací ovlivňuje velké množství faktorů, které se nedají předem předvídat, jsou uvedená data pouze orientační," stojí doslova v letáku ŘSD.

Podle krnovského místostarosty Michala Brunclíka (ČSSD) není možné tento termín brát příliš vážně. Krnovská radnice zatím nemá žádné oficiální informace o harmonogramu stavby, natož konkrétní termín poklepání základního kamene.

„Poslední informace ze strany ŘSD byla taková, že na přelomu března a dubna by mělo dojít k vyhlášení výsledků soutěže na zhotovitele obchvatu. Víme tedy jen to, že právě končí období hodnocení nabídek," sdělil občanům i zastupitelům.

Místostarosta Brunclík všechny ujistil, že jakmile ŘSD bude mít definitivně potvrzeného vítěze tendru, je domluvena koordinační schůzka na radnici za účasti ŘSD i realizátora obchvatu.

SPOLUPRÁCE JAKO PŘI VÝLUCE NA ŽELEZNICI

„Našim cílem je, aby jejich harmonogramy a další informace proudily na radnici tak, abychom je včas byli schopni předávat občanům," sdělil Brunclík zastupitelům s tím, že podobný model spolupráce si už město úspěšně vyzkoušelo loni při rekonstrukci železnice Krnov - Opava.

„Tehdy město Krnov se Správou železniční a dopravní cesty téměř rok koordinovalo řešení různých problémů spojených s výlukovou autobusovou dopravou, s uzávěrkami přejezdů a podobně. „Na to, že rekonstrukce trati Krnov - Opava bylo tak rozsáhlé dílo, byl dopad do života obyvatel Krnova přijatelný. Proto bychom si v podobné logice chtěli nastavit pravidla také s ŘSD a realizační formou.

Tu informaci, že se bude 13. dubna zahajovat stavba obchvatu, zatím berte jako velmi předběžné datum. Vzpomeňte si, kolikrát už na stránkách ŘSD visela informace, že v daném roce se už kopne do země, a pak to bylo zase odsouváno.

Chci veřejně a nahlas všechny ujistit, že jakmile ty informace budeme mít, tak je okamžitě budeme distribuovat k občanům," ujistil Michal Brunclík krnovské zastupitelstvo i občany Chomýže.